Mrsić o izmjenama Zakona: “Građani će imati manje, a veterani više mirovine”

Jasmina Grgurić Zanze
5. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Najavljene izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata koje bi trebale proširiti njihova prava, pogotovo kada je riječ o mirovinama, komentirao je i nekadašnji ministar rada i mirovinskog sustava, predsjednik Demokrata Mirando Mrsić. Smatra da je ovo dodatni udarac na hrvatski mirovinski sustav.

mirando mrsić

Foto: Mirando Mrsić | YouTube screenshot

Vlada ide u izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata koje bi po pitanju mirovina trebale proširiti njihova prava. Branitelji će jednostavnije i brže nego dosad, 25 godina nakon rata, dolaziti do statusa ratnih vojnih invalida o čemu bi ubuduće direktno odlučivalo Ministarstvo hrvatskih branitelja putem povjerenstava. Povećat će se i mirovine koje se ostvaruju primjernom i općih i posebnih propisa (ZOMO i ZOHBDR). Pri izračunu će se primijeniti opcija koja je povoljnija, ona iz rada ili braniteljskog statusa. Također, rast će i najniža mirovina.

4.51 €
33.98 kn
prije:
5.97 €
44.98 kn
Prelistajte katalog
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.32 €
25.01 kn
Prelistajte katalog

Nila

Odabrani proizvodi
Sniženo 40 %
Prelistajte katalog

Dječja guralica

Pravi balone od sapunice
19.99 €
150.61 kn
Prelistajte katalog
Tečaj €/kn: 7,53450

Braniteljske mirovine sve veći trošak u proračunu

„Problem mirovinskog sustava su mirovine po posebnim propisima za koje se sada izdvaja preko 9 milijardi kuna, a bit će i više kada zažive do kraja svi članci Medvedovog Zakona o braniteljima” –  ističe Mirando Mrsić, bivši ministar rada i mirovinskog sustava i predsjednik Demokrata.

Novi zakon o braniteljima: Nekima rastu mirovine, a Ministarstvo će imati zadnju riječ o statusu HRVI

Podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pokazuju kako braniteljske mirovine trenutačno u Hrvatskoj prima više od 113 tisuća veterana ili članova njihovih obitelji. Najveći broj njih, 71.366 veterana, prima mirovinu u prosječnom iznosu od 5,616 kuna, dok oko 35 i pol tisuća veterana prima mirovinu priznatu prema općim propisima, ali uz zakonske povlastice u prosječnom iznosu od 2,511 kuna.

„Tu je i već 7 tisuća pripadnika HVO-a, s prosječnom mirovinom od 2.964 kune, s time da Medvedov Zakon o braniteljima otvara još veće mogućnosti da se pripadnicima HVO-a iz BiH isplaćuju mirovine iz proračuna Republike Hrvatske” – upozorava Mrsić.

Prema projekcijama Ministarstva rada i mirovinskog sustava 2025. godine ukupni godišnji trošak braniteljskih mirovina iznosit će oko 10 milijardi kuna, stoji u priopćenju.

Građanima manje, veteranima više

„Vlada Andreja Plenkovića je mirovine i privilegije branitelja i njihovih obitelji dodatno povećala, proizvodeći tako još više nepravde u ionako nepravednom hrvatskom društvu, unatoč svim preporukama iz Bruxellesa. Zahvaljujući tom Plenkovićevom potezu ubuduće će većina hrvatskih građanki i građana imati manje mirovine, dok će istovremeno veterani i njihovi nasljednici imati – više mirovine” – smatra Mrsić.

U prosincu 2020. godine, prosječna braniteljska mirovina iznosila je 6.025,98 kuna, dok je prosječna „radnička“ mirovina iznosila 2.566,56 kuna.

Mrsić zaključuje da će nevjerojatne privilegije braniteljskih mirovina biti sve veći teret mirovinskog sustava što će u konačnici dovesti do sloma istog, zato naglašava potrebu razdvajanja ta dva sustava.

mirando mrsić
Popularno
4.51 €
33.98 kn
prije:
5.97 €
44.98 kn
Prelistajte katalog
1.99 €
14.99 kn
prije:
3.32 €
25.01 kn
Prelistajte katalog

Nila

Odabrani proizvodi
Sniženo 40 %
Prelistajte katalog

Dječja guralica

Pravi balone od sapunice
19.99 €
150.61 kn
Prelistajte katalog
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap