Mrsić naljutio branitelje liječene od PTSP-a: “Svjesno potiče nesnošljivost”

Jasmina Grgurić
10. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Nakon što je predsjednik Demokrata, Mirando Mrsić, rekao da će u saborsku proceduru ponovno uputiti prijedlog zakona o razdvajanju povlaštenih mirovina od onih stečenih radom, reakcije se ne stišavaju. Nakon Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Ministarstva hrvatskih branitelja, priopćenjem su oštro reagirali i iz Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a.

mirando mrsić

Foto: Mirando Mrsić | YouTube screenshot

“Sve države ponose se svojim ratnim veteranima, stoga ovim putem ponovno i po ne znam koji put ističemo svoje duboko razočaranje i žaljenje što pojedini hrvatski političari izjavama stigmatiziraju i manipuliraju hrvatskom javnošću, a te njihove izjave usmjerene su protiv hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji”, poručuju iz Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a.

Kako dalje navode, posebno osuđuju “što se uporno, i to već godinama, pokušava hrvatskoj javnosti nametnuti mišljenje kako su mirovine hrvatskih branitelja ‘povlaštene i privilegirane'” što nikako ne mogu prihvatiti.

Svjesno potiče nesnošljivost prema braniteljima

“Rat i ratna stradanja zasigurno nisu povlastica pa tako i ovi nazivi koji se upotrebljavaju u hrvatskom javnom prostoru, upotrebljavaju se isključivo kako bi se hrvatski branitelji i njihove mirovine prikazali kao najveći teret države i društva te kako bi se zadirući u dostojanstvo hrvatskih branitelja polariziralo hrvatsko društvo zbog jeftinih političkih poena” – nastavljaju iz Zajednice.

Činjenica je da bez hrvatskih branitelja ne bi bilo niti hrvatske države, dodaju, jer upravo hrvatski branitelji bili su ti koji su ginuli i bili ranjavani kako bi obranili cijeli hrvatski narod i sve njegove građane od velikosrpskog agresora i stvorili samostalnu i neovisnu hrvatsku državu.

“Saborski zastupnik Mirando Mrsić je na vrlo neprimjeren i politikantski način iznio optužbe na račun hrvatskih branitelja”, poručuju branitelji liječeni od PTSP-a.

Mrsić: Ministar Medved omalovažava sve koji rade i izdvajaju za svoje mirovine

Zaključuju stoga da Mrsić “svjesno potiče nesnošljivost prema hrvatskim braniteljima, što je nedopustivo i za svaku je osudu”.

Iz Zajednice udruga podsjećaju da “unatoč pokušajima da se branitelje prikaže kao teret društva koji će uništiti postojeći mirovinski sustav, službeni podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Ministarstva hrvatskih branitelja opovrgavaju navedene teze i demantiraju zlonamjerne konstrukcije”.

Štetne teze koje stvaraju podjele

“Zato ove i slične teze ocjenjujemo zlonamjernima i štetnima kojima je jedini cilj raditi podjele u hrvatskom društvu kako bi se eventualno izvukla neka politička korist za pojedince ili stranku”, pišu u priopćenju.

Iz ZUHBL-PTSP-RH ističu činjenicu “koja se danas vrlo vješto prešućuje, da su se za hrvatsku državu borili i pripadnici svih nacionalnih manjina koje i danas žive u Hrvatskoj”.

“To je ono što se danas minorizira i želi se staviti u kontekst povijesnog zaborava, a time zadirući u same temelje hrvatske države”, kazali su iz Zajednice.