Možda je bilo jogurta, ali nestašice u Jugoslaviji nisu izmišljotina: Sjetimo se samo vožnje parno-neparno

Josip Mihaljević
13. rujna 2018.
Novosti
A- A+

Stariji vozači će se sjetiti 80-ih godina prošloga stoljeća kada se zbog nestašice nafte u Jugoslaviji vozilo po principu par-nepar. Registracijske tablice automobila, uglavnom ‘Fićeka’, određivali su kojim danima smiju voziti, a budno oko milicije bi drastično kažnjavalo one koji se nisu pridržavali pravila.

parno neparno

Foto: Youtube screenshot

Početkom osamdesetih Jugoslavija je ostala bez novca za naftu, koja je tada vrijedila kao ‘crno zlato’. Posljedica toga su redukcije. Vozila su mogla voziti svaki drugi dan, ovisno o tome je li im registracijska pločica završavala na parni ili neparni broj.

Nestašicu nafte uzrokovala je stalna devalvacija dinara, a Jugoslavija je postala presiromašna da osigura dovoljno goriva za svoje stanovništvo. Zakon je uveden 1979. godine, a čim je stupio na snagu nastali su brojni problemi. Gužve u javnom prijevozu, čekanja na stanicama i kašnjenja na postao postale su svakodnevica.

Milicija nije bila blagonaklona prema onima koji se nisu pridržavali pravila, novčane kazne i oduzimanje vozačkih dozvola bile su uobičajena stvar. Bogatim Jugoslavenima ovaj zakon nije predstavljao problem, budući da su posjedovali više od jednog automobila koji su imali registracije koje završavaju i na parne i neparne brojeve.

Može se govoriti i o dobrom “nusproduktu” ovog zakona: ljudi su se sa susjedima organizirali i grupno su odlazili na posao. Jedan dan bi vozio susjed s parnom registracijom, a drugi dan susjed s neparnom.

U to vrijeme, na vlasti je bila jedina žena u povijesti na čelu vlade jedne socijalističke zemlje Milka Planinc. Jugoslavenska željezna lady, kako su je nazivali, na tu poziciju je došla nakon sloma Hrvatskog proljeća i smjenjivanja Savke Dabčević-Kučar, kao provjeren partijski kadar. Za vrijeme njenog mandata (1982. – 1986.), savezne vlasti su strogo ograničile uvoz proizvoda široke potrošnje, što je rezultiralo već opjevanim nestašicama kave, ulja, šećera, deterdženata i brojnih drugih proizvoda.

Možda je bilo jogurta, ali nestašice u Jugoslaviji nisu izmišljotina: Sjetimo se samo vožnje parno-neparno
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap