Mladić iz Zaprešića umro mu na rukama: “Koliko u Hrvatskoj vrijedi jedan život?”

Jasmina Grgurić Zanze
14. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Kako je moguće da umiruća osoba u gradu Hitnu pomoć čeka gotovo pola sata, a da na mjesto nesreće stiže sanitetski prijevoz i to – bez liječnika? Odgovor na ovo pitanje ovih dana traži cijela Hrvatska, dok iz nadležnih službi poručuju kako je sve u skladu s propisima. Takvi propisi života su koštali 21-godišnjeg mladića iz Zaprešića. Građani, pogotovo oni starije dobi s kroničnim bolestima, ne osjećaju se više sigurno i s opravdanjem strahuju hoće li im, ako bude potrebno, pomoć biti pružena na vrijeme.

Damiru Pungartniku mladić umro na rukama dok su čekali Hitnu pomoć Snimak zaslona: HRT

Damiru Pungartniku mladić je u nedjelju umro na rukama. Koliko vrijedi ljudski život, pita, kada grad Zaprešić od 20-ak tisuća stanovnika ima samo jednog liječnika.

Za HRT ispričao je kako se mladić, asmatičar, srušio na cesti na što su mještani odmah zvali Hitnu i potrčali po ljude u blizini da uskoče u pomoć.

Zadnji otkucaj srca na njegovim rukama

“Dolazimo pomoći, dečko umire meni na rukama, a ja puls imam. Zovemo Hitnu dugi puta u 12 minuta, 12 minuta nema Hitne, 400 metara putuje Hitna. Dolazi Hitna, vidi kakva je situacija, nastaje opća panika s njihove strane. Dolazi slučajna prolaznica na cesti koja je medicinska sestra i preuzima stvar u svoje ruke. Prijatelj i ja krećemo izvoditi oživljavanje, masiramo prsa izmjenski, ona intubira čovjeka, ona upuhuje, a oni gledaju… To traje tako dvije-tri minute, oni preuzimaju dalje, drže to, gubi se puls. Znači, dolazi Hitna bez doktora. Ne postoji doktor, doktor je u Samoboru na intervenciji. Zovu drugu Hitnu, nitko im se ne javlja, dolazi za 15 minuta druga Hitna, nastavljaju oživljavanje i ja im kažem ‘možete napisati samo osmrtnicu’ – ispričao je za HRT potreseni Damir Pungartnik.

Zadnji otkucaj srca, zadnji udisaj nesretnog mladića dogodio se na njegovim rukama. Pomoći mu nisu mogli prolaznici, ali ni Hitna.

“Gdje je tomu kraj? Zašto Hitna nema doktora, tko je odlučio da gradu Zaprešiću na 30.000 ljudi treba jedan doktor? Da je to moje dijete, ja ne znam kakva bi bila moja reakcija. Rekao sam svima, ovo je kraj, ovo je gotovo. Ja kao poduzetnik mjesečno Zaprešiću platim godišnju plaću PDV-a. Nemojte više reći da nema novaca… To više nitko ne puši. Ima novaca. Pitajte bilo koju osobu u Zaprešiću i Hrvatskoj je li joj bitnije sto metara asfaltirane ceste, ili fontana ili barjak neki, to ili doktor? Sada treba prava pitanja postavljati. Recite mi, tko je odgovoran, koliko vrijedi život tog djeteta? Dečko koji je jučer dobio vozačku, koji je prvi put curu trebao izvesti van u autu, poljubiti je… Recite mi, koliko vrijedi? 15 tisuća kuna jednog doktora? Pitam sve nadležne, koliko vam vrijedi život vašeg djeteta? Dajte mi cijenu života jednog čovjeka” – pitao je neprestano Damir Pungartnik.

Četiri sata ležao na cesti

Mladića nije osobno poznavao, no kasnije je povezao kako je riječ o sinu njegova prijatelja. Tek kasnije kada je došao kući pao je u šok te ne može spavati. Zbog svega je odlučio da neće šutjeti. S članovima obitelji nije razgovarao jer nema snage. U medije je odlučio istupiti upravo radi njih, osjećajući obavezu i zbog sebe da nešto učini, kako se ovako nešto više nikada nikome ne bi dogodilo.

“Ovo se ne smije događati. Dođem do tog oca, ja mu pokrivam dijete, kažem mu da se odmakne i on nakon toga četiri sata čeka mrtvozornika. Dijete leži na cesti kao pas, zgažena mačka bi se prije maknula s ceste. Četiri sata dijete leži na cesti. I on drži svoje dijete i mazi mu kosu na cesti. Ja dolazim do njega, pokrivam mu lice i kažem mu da se odmakne. Nosimo mu vodu da ne doživi srčani udar, šok… Da mu se to dogodilo, tko bi ga spasio? Policija koja je isto čekala i uzaludno zvala da netko dođe? Nitko ne smije ništa, a čovjek drži svoje mrtvo dijete na cesti. Gdje je kraj birokraciji? – ispričao je Damir Pungartnik.

Recite mi koliko košta to dijete, taj doktor, ja ću ga platiti jer će ga možda sutra trebati moje dijete ili ja? – ponovio je za HRT.

 

 

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap