Mislite da znate googlati? Donosimo tri trika za efikasnije pretraživanje interneta

Matej Markovinović
22. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Iako je Google zapravo samo jedan od brojnih internetskih pretraživača, stekao je toliku popularnost da je pojam googlanje” postao sinonim za pretraživanje interneta, kao i svojevrsna vještina digitalnog doba. Iz tog ćemo vam razloga pokazati tri trika za efikasnije googlanje.

google

Foto: Unsplash

Iako mnogi misle da je googlanje samo najobičnije upisivanje željene informacije u Google pretraživač, to ipak nije tako. Nerijetko se dogodi da prosječni korisnik upiše višak ili pak manjak ključnih riječi, pa se mora malo pomučiti ne bi li došao do potrebne informacije.

Upravo iz tog razloga donosimo tri jednostavna trika, zahvaljujući kojima ćete moći preciznije i efikasnije googlati, a na koncu i lakše saznati ono što želite.

Pretraživanje određene fraze ili riječi

Postoji velika mogućnost da ste navodnike ( ” ” ) u internetskoj komunikaciji koristili isto onoliko puta koliko u mjesecu dobivate mirovinu. Međutim, to će se možda promijeniti nakon što vam otkrijemo ovaj trik.

Naime, ako želite precizno googlati određenu frazu ili riječ, potrebno ju je staviti u navodnike. Google će vam tako izbaciti sve rezultate koji sadrže riječ ili frazu stavljenu unutar navodnika.

Ograničavanje rezultata pretraživanja na pojedinu stranicu

Ako ste ikada htjeli dobiti informacije s određene internetske stranice, onda će vam ovaj trik izrazito dobro doći.

Na primjer, ako želite saznati informacije o isplatama mirovina koje su objavljene na portalu mirovina.hr, uz neke ključne riječi, poput, isplata mirovine, potrebno je jednostavno dodati site:mirovina.hr.

 

Valja napomenuti da ako želite informacije s neke druge internetske stranice, onda je nakon site: potrebno napisati njen naziv. Primjerice – isplata mirovine site:mirovinsko.hr

Pretraživanje informacija iz određenog razdoblja

Ponekad se dogodi da ste nešto pročitali prije nekoliko mjeseci, pa to više ne možete pronaći jer je “zakopano” u bespućima informacija na internetu.

No, ne očajavajte, postoji trik koji i taj problem rješava. Naime, nakon što upišete željene ključne riječi i kliknete pretraži, ispod trake za pretraživanje nalazi se opcija “Alati”.

Klikom na nju, prikazat će se opcije za filtriranje rezultata pretraživanja po zemlji, jeziku i razdoblju. Budući da Google automatski izbacuje “domaće” rezultate na hrvatskom jeziku (ako, naravno, pretražujete na hrvatskom), usredotočit ćemo se na opciju za filtriranje po razdobljima.

Tako je, primjerice, moguće filtrirati da vam se prikazuju rezultati objavljeni proteklog sata, iz protekla 24 sata, proteklog tjedna, mjeseca i godine. Ako vam to slučajno nije dovoljno, klikom na “Odabrani raspon” možete odrediti točan datum i godinu rezultata.

 

Mislite da znate googlati? Donosimo tri trika za efikasnije pretraživanje interneta
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap