Mirovinsko uvelo još jednu online uslugu koja će ubrzati dobivanje mirovine

Jasmina Grgurić
5. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Nakon što je Zavod za mirovinsko osiguranje prije nekoliko dana građanima omogućio da zahtjeve za mirovinu predaju putem interneta, od danas je dostupna još jedna online usluga. Riječ je o internetskoj prijavi i promjenama vezanima uz radni staž, a koja će zamijeniti papirnati obrazac i odlaske na šaltere kako bi ostvarili svoja prava na mirovinu.

Photo: Unsplash

Od danas (5. siječnja 2021.) dostupna je nova e-usluga Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje kojom je obveznicima, poslodavcima, pravnim i fizičkim osobama omogućeno da elektroničkim putem uspostavljaju prijave, odnosno promjene o utvrđenom stažu osiguranja i osnovici (obrazac eMPP-1) u svim postupcima prikupljanja nedostajućih podataka važnih za ostvarivanje prava na mirovinu.

Nova e-usluga proširenje je postojeće usluge elektroničkog poslovanja HZMO-a za uspostavljanje e-prijava Lana, kojom se uspostavljaju e-prijave o početku, promjeni i prestanku poslovanja obveznika kao i e-prijave o početku, promjeni i prestanku osiguranja osiguranika, izvijestili su danas iz HZMO-a.

Zahtjeve za mirovinu od danas možete predati putem interneta!

Nova e-usluga eMPP-1 od iznimne je važnosti za učinkovitije prikupljanje nedostajućih podataka o stažu i plaći, što izravno utječe na brže ostvarivanje prava na mirovinu svih budućih umirovljenika. Digitalizacijom tih podataka ostvarujemo jedan od ključnih poslovnih ciljeva HZMO-a, odnosno omogućujemo korisnicima brže i lakše ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja“, izjavio je ravnatelj Ivan Serdar.

Uslugu mogu na jednostavan način koristiti postojeći i novi korisnici, ovlaštene osobe obveznika koji su već registrirani ili se prvi put registriraju u elektroničku uslugu e-prijave Lana bez potrebe dolaska na šaltere HZMO-a, a detaljne korisničke upute dostupne su na poveznici.

Registracija se može obaviti na sljedeće načine:

  • putem brze registracije, istovremeno s registracijom za  e-prijave ili samo za prijave eMPP-1
  • podnošenjem e-pristupnog lista (s priloženom punomoći obveznika) ili
  • naknadno putem aplikacije Lana kroz administratorske ovlasti (upravljanje ovlaštenjima).

Registracija se i dalje može obaviti na šalterima HZMO-a podnošenjem pristupnog lista s priloženom punomoći obveznika za uspostavu e-prijava i/ili  prijava o stažu i plaći.

 

Mirovinsko uvelo još jednu online uslugu koja će ubrzati dobivanje mirovine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap