Mirovinsko osiguravajuće društvo prešlo u ruke poznate slovenske financijske grupe

Josip Mihaljević
14. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

U ponedjeljak je u HRT-ovom Otvorenom bilo burno. Tema je bila najava nadolazeće mirovinske reforme, a između ostalih, gostovao je i ministar Marko Pavić. U jednom trenutku, kada je pričao o mirovinskom osiguravajućem društvu, voditelj Togonal ga je upitao priča li o mirovinskom društvu koje je nedavno prodano Slovencima, na što je ministar potvrdno odgovorio. Iznenadila je i činjenica kako predsjednica Matice umirovljenika, Višnja Fortuna, prvi put čuje za to.

triglav osiguranje

Foto: Youtube screenshot

Otprilike na pola prekjučerašnje epizode Otvorenog, krenule su iskre između mladog ministra Marka Pavića i Damira Grbavca, predsjednika Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima. Tema rasprave, naravno, bilo je pitanje II. mirovinskog stupa. Ministar Pavić upao je gospodinu Grbavcu u riječ s namjerom da objasni građanima što se događa kada se ulazi u mirovinu.

Triglav osiguranje novi vlasnik MOD-a

Ministar Pavić: “Po umirovljenju, građani gube svu vezu sa svojim mirovinskim fondom i taj novac se prebacuje u nešto što se zove mirovinsko osiguravajuće društvo”, započeo je.

Voditelj Mislav Togonal: “To je prošli tjedan prodano Slovencima, je l’ tako?”, prekinuo ga je Togonal.

Ministar Pavić: “Tako je…”, ministar je nastavio sa svojim objašnjenjem.

Togonal se referirao na činjenicu da je, ne prošloga tjedna, nego još u travnju jedino mirovinsko osiguravajuće društvo  promijenilo vlasnika! Naime, Raiffeisen Bank Austria d.d., Zagreb i Triglav Grupa su još 24. travnja potpisali ugovor u kojem je Raiffeisen prodao 75 posto minus jednu dionicu Triglav osiguranju.

Nakon njih, Togonal je dao riječ Višnji Fortuni, predsjednici Matice umirovljenika, koja je između ostalog izjavila i sljedeće:

“Zamislite vi, kako naši umirovljenici mogu razumjeti sve to, ako si i mi ovdje moramo tumačiti. Ovo što ste spomenuli Triglav osiguranje i tako dalje, evo ja zaista prvi puta to čujem”, izjavila je.

Ovakva mirovinska reforma ugrožava MOD

Iz Reiffeisena govore kako je RMOD (Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo) i dalje jedino takvo društvu u Hrvatskoj koje je ovlašteno za isplatu mirovina iz obveznog i dobrovoljnog mirovinskog osiguranja na temelju indvidualne kapitalizirane štednje (II. i III. mirovinski stup) te uspješno posluje više od 15 godina.

Novac.hr piše kako bi ovakav prijedlog mirovinske reforme mogao negativno odraziti na poslovanje  MOD-a, budući da su oni očekivali veće uplate iz mirovinskog stupa kad k njima navale oni rođeni nakon 1962. godine, oni koji nisu mogli birati između I. i II. sustava mirovinske štednje.

Ministrov prijedlog je slovenski Triglav učinio nervoznima budući da u travnju nije bilo govora o tome da bi budući umirovljenici trebali ušteđevinu iz II. mirovinskog stupa prebacivati u državni proračun. Trenutačno imaju oko 24 tisuće korisnika, a u travnju je bilo 11.557 isplata aktivnih ugovora o mirovini.

Oni su očekivali da će s budućim umirovljenicima dobiti konkurenciju na tržištu, ali prođe li Pavićeva reforma, ne samo da neće dobiti konkurenciju, nego bi i oni sami mogli doći pod upitnik.

triglav osiguranje
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap