Mirovinsko objavilo kada počinje isplata mirovina u siječnju!

Jasmina Grgurić
4. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je kada će isplatiti mirovine u siječnju za prosinac. Isplata se u vrijeme pandemije obavlja nekoliko dana ranije nego što je to bilo inače. Ipak, strpjeti se moramo do kraja tjedna, a dio građana će siječanjski prihod morati iskoristiti i za sanaciju šteta od potresa.

Ilustracija: Mirovina.hr/Pixabay

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je da će isplata mirovina za prosinac korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama početi u petak, 8. siječnja.

Mirovine se u vrijeme pandemije isplaćuju nekoliko dana ranije nego što je to bio slučaj. Umirovljenici će morati izdržati do kraja tjedna, a bez siječanjskog prihoda dočekat će i blagdan Sveta tri Kralja u srijedu koji će zasigurno proći skromno dva dana prije nego podignu novac s trenutno mahom ispražnjenih računa.

Nažalost, mnogi će dio mirovine morati izdvojiti kako bi sanirali nastalu štetu od razornog potresa.

Šemper: Usklađivanja mirovina doista neće biti, a ako bude, bit će mizerno!

Siječanj donosi i novo usklađivanje mirovina koje bi umirovljenici trebali osjetiti u ožujku s isplatom razlike uslijed povećanja za prethodne mjesece. No, do povećanja najvjerojatnije neće doći ili će ono biti mizerno, s obzirom na trenutnu krizu. Naime, u prethodnom polugodištu u odnosu na ono ranije nije došlo do značajnijeg rasta ni potrošačkih cijena ni prosječnih plaća.

Prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi za život nedostatne 2.562 kune pri čemu više od polovine umirovljenika prima manje.

Starosna mirovina isplaćena u prosincu iznosi u prosjeku 2.779 kuna, dok je ona prijevremena svega oko stotinu kuna manja. Najlošije je onima u obiteljskoj sa 2.088 kuna, koliko otprilike dobivaju i korisnici invalidske mirovine. Ukupno ih je više od 320 tisuća, a kada im pribrojimo više od 260 tisuća starijih s najnižim mirovinom od samo 1.724 kune, slika života preko pola milijuna hrvatskih umirovljenika postaje i više nego jasna.

Dodatne informacije o isplati mirovina u HZMO-u mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati i na infotelefonima Zavoda 01/ 45 95 011 i 01/ 45 95 022 i na internetskoj stranici Zavoda – www.mirovinsko.hr.

 

Mirovinsko objavilo kada počinje isplata mirovina u siječnju!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap