Mirovinsko objavilo kada kreće isplata mirovina u lipnju!

Jasmina Grgurić
2. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u vrijeme epidemije pomakao je datum isplate mirovina za nekoliko dana ranije. Kako idući tjedan, 11. lipnja, obilježavamo blagdan Tijelova, umirovljenike je zanimalo hoće li im primanja stići prije blagdana i točno kada. Ministar Zdravko Marić jučer je potvrdio da će mirovine stići prije neradnog dana, a Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje danas je objavio i točan datum.

Ilustracija: Mirovina.hr/Pixabay

Isplata mirovina za svibanj počinje u ponedjeljak, 8. lipnja 2020. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, obavijestio je danas Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Dodatne informacije mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati i na info telefonima Zavoda 01/ 45 95 011 i 01/ 45 95 022 i na internetskoj stranici Zavoda.

Ipak, neki će korisnici, ovisno u kojim bankama imaju otvorene tekuće račune, mirovine dobiti ranije. Neki su ih već dobili, jer primjerice HPB mirovine uvijek isplaćuje prvog dana u mjesecu. Isplata u Erste banci je svakog petog u mjesecu, a uslugu isplate prvog u mjesecu nudi i Raiffeisen banka.

Također, umirovljenici svoje mirovine, ovisno o banci, mogu podići prema posebnom režimu zaštite od koronavirusa.

Umirovljenici radije idu u banke po mirovinu: "Važan mi je odrezak"

Podsjetimo, prosječna mirovina u svibnju za 1,14 građana umirovljenih prema općim propisima iznosila je 2.524 kune, što je dvije kune više nego u travnju te 15 kuna više nego u prethodnim mjesecima ove godine, zbog prvog ovogodišnjeg rasta usklađivanjem s potrošačkim cijenama i plaćama. Bez osoba koje primaju i inozemnu mirovinu, prosjek nešto manje od milijun preostalih umirovljenika penje se na 2.829 kuna te iznosi 42 posto udjela u prosječnoj plaći.

Najnižu mirovinu od 1.690 kuna prima više od 261 tisuću građana. U obiteljskoj i invalidskoj mirovini, koje za svega 50-ak kuna prelaze iznos od 2.000 ih je oko 330 tisuća. Riječ je o preko pola milijuna građana s primanjima nižima od praga siromaštva u Hrvatskoj. Najviše imaju prosječni starosni umirovljenici sa 40 i više godina staža, 3.852 kuna.