Mirovinski fondovi bi ulagali, ali u što? “Ne možemo tuđim novcem spašavati loše kompanije”

Josip Mihaljević
12. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Mirovinski fondovi poručuju da bi još više ulagali u gospodarstvu, zanimaju ih privatizacije tvrtki poput HEP-a, no negdje povlače granicu. Kažu da neće tuđim novcem, dakle našim doprinosima, ulagati u loše kompanije, a traže da im se ponude “zdrave priče”.

mirovinski fondovi

Foto: Pixabay

Nakon što je regulator (HANFA) mirovincima poručila da od njih očekuje proaktivniju ulogu u oporavku ekonomije, iz fondova stiže odgovor, piše poslovni.hr.

“Nema problema, voljni smo još više uložiti u gospodarstvo, zanimaju nas i privatizacije tvrtki poput Hrvatske elektroprivrede, ali ne možemo tuđim novcem spašavati loše kompanije”, sukus je razmišljanja društava za upravljanje mirovinskim fondovima.

O ulozi mirovinaca u oporavku ekonomije govorilo se prošloga tjedna na opatijskoj konferenciji “Hrvatsko tržište novca, a šef HANFA-e Ante Žigman dodao je da već postoje naznake gospodarskih projekata u koje će se ulagati:

“To je važno jer će dostupnost različitih domaćih izvora financiranja biti ključna da se potaknu nove investicije i sanira oporavak poduzeća”, kazao je Žigman.

Kako je za Poslovni dnevnik izjavila Dijana Bojčeta Markoja, direktorica Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO), mirovinski fondovi su i do sada značajno sudjelovali u podupiranju hrvatskog gospodarstva, ali je kazala da su svjesni odgovornosti koju imaju prema svojim članovima osiguranicima.

“Otvoreni smo i konstruktivni za sve opcije koje mogu pomoći oporavku hrvatskog gospodarstva, naravno posebno imajući u vidu interese naših članova i sigurnost njihove imovine”, istaknula je Bojčeta Markoja.

Mirovinski fondovi bi ulagali, ali u što? “Ne možemo tuđim novcem spašavati loše kompanije”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap