Mirovinske reforme nigdje nisu popularne. U Brazilu štrajkalo 45 milijuna radnika

Josip Mihaljević
17. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Brazil je prije šest mjeseci izabrao novog kontroverznog predsjednika Jaira Bolsonera. Bolsonero je najavljivao reforme i rezove, ali se građanima Brazila neki njegovi potezi nimalo ne sviđaju. Tamošnji sindikati uspjeli su organizirati ogroman opći štrajk koji je okupio milijune u 360 gradova.

strajk brazil

Foto: Youtube screenshot

Sindikati su uspjeli mobilizirati radnike u opći štrajk. Mnoge usluge su otkazale poslušnost u petak, među kojima je bio i javni prijevoz, što je paraliziralo mnoge brazilske gradove, piše brasilwire.com.

Razlog? Mirovinska reforma novoizabranog predsjednika Jaira Bolsonera koji želi, pogađate, povećati dob za odlazak u mirovinu i povećati doprinose za mirovinu. Brazil je već dugo vremena u ekonomskoj stagnaciji, a predsjednik Bolsonero tvrdi da će ova reforma pokrenuti ekonomiju i generirati milijarde u štednji.

Štrajk je organiziran od strane nekoliko desetina raznih sindikata, kao i opozicijskih stranaka. U nekim gradovima je situacija i eskalirala, a policajci su se sukobili sa sindikalistima.

U Riu je skupina prosvjednika, koja je držala barikadu na cesti, pregažena automobilom, a u Sao Paulu je policija na prosvjednike pucala gumenim metcima i suzavcem. Prosvjedovalo se u više od 300 gradova i u svim saveznim državama. Najveća brazilska organizacija radnika Central Unica dos Trabalhadores (CUT) procjenjuje da je u štrajku sudjelovalo oko 45 milijuna radnika.

“Uništiti naš mirovinski sustav u korist kapitalizacije, prodati nas bankama – to je ono što vlast želi. Sindikati neće pregovarati o napadima na naša prava. Želimo sustav socijalne sigurnosti koji je sveobuhvatan, javan i univerzalan”, kazao je predsjednik CUT-a Vagner Freitas.

Štrajk je posebice neugodan za brazilske vlasti jer se tamo upravo održava Copa Americana, njihov pandan Europskom prvenstvu u nogometu.