Mirovinska reforma: Mogao bi se ukinuti dodatak od 27 posto te uvesti nova formula

Jasmina Grgurić Zanze
26. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Hoće li kroz mirovinsku reformu biti obuhvaćen dodatak od 27 posto za kojeg su zakinuti mirovinci iz oba stupa, zbog čega će imati manje mirovine od onih u prvom, za sada nije službeno poznato. Činjenica je da pitanje drugog mirovinskog stupa treba riješiti, a pojavila se i informacija kako će se ipak ići na ispravljanje ove nepravde.

Konkretnog nacrta mirovinske reforme još nema na vidiku Foto: Pixabay

Jedna od opcija koja se razmatra u sklopu najavljene mirovinske reforme jest mogućnost ukidanja dodatka na buduće mirovine i za prvi stup, a ne samo za drugi, neslužbeno donosi Večernji list u današnjem tiskanom izdanju.

Riječ je o dodatku o 27 posto kao sastavnom dijelu formule za izračun mirovine, a kada bi se on ukinuo za prvi stup, osiguranici iz oba stupa ne bi više imali osnovu za tužbu na Ustavnom sudu. Tako se pojavila mogućnost da bi se, umjesto postojećeg dodatka, napravila nova formula za izračun mirovine koja bi i jednima i drugima omogućila podjednake mirovine. Naravno, promjena bi se odnosila samo na buduće umirovljenike.

Nova formula riskantan je potez

[Intervju] Danijel Nestić: Možemo očekivati da ćemo raditi duže, a za mirovine izdvajati više

Sadašnji sustav nepravedan je prema osiguranicima iz drugog stupa, s obzirom da su zakinuti za navedeni dodatak, te bi u tom smislu to trebao biti najveći izazov Vladi, kako je za Mirovina.hr rekao i stručnjak Danijel Nestić. Međutim, najbolje rješenje bilo bi proširenje dodatka na sve umirovljenike, a ne njegovo ukidanje, jer bi ono moglo voditi u nove nestabilnosti i nepravde unutar sustava. Nestić je i za Večernji u povodu ove najave ponovio kako se time ide na ublažavanje razlika između jednostupnih i dvostupnih mirovina, smatrajući da bi nova formula donijela razlike u visini mirovina za različite skupine, uz puno dobitnika, ali i puno gubitnika.

Treba reći kako su dosadašnje najave iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava u vezi predstojeće reforme, kada je o drugom stupu riječ, išle u smislu mogućnosti povećanja izdvajanja doprinosa, čime bi se on ojačao. Za ukidanje drugog stupa kao pak treće opcije nema nikakvih naznaka, dok je prijedlog Matice i Sindikata umirovljenika da on bude dobrovoljan oblik štednje.

Dodatak uvela Sanaderova Vlada

Stranka umirovljenika o reformi: "Usklađivanje i jednakopravnost mirovina krucijalno je pitanje"

Bilo kako bilo, sveobuhvatan, konkretan prijedlog resornog ministarstva još se čeka, no sigurno je kako je dosadašnji mirovinski sustav teško održiv te da su radikalne promjene nužne. Takav je stav za Večernji iznio i HNS-ov Milorad Batinić.

Da se dodatak ne može samo tako ukinuti smatra i HSU-ov predsjednik Silvano Hrelja, jer je po zakonu on sastavni dio mirovine i ugrađen je u osobne koeficijente. Njega je moguće tek dati novim umirovljenicima. Inače, takav dodatak državu godišnje košta oko dvije milijarde kuna, a uvela ga je Vlada Ive Sanadera nakon što se 1998. godine mijenjala i formula izračuna. Tada se, umjesto deset najpovoljnijih godina u obračun uzeo cijeli radni staž. Nakon toga su pale mirovine novih umirovljenika, zbog čega im je uveden dodatak, stoga ovoga puta valja biti i te kako na oprezu.

 

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap