Mirovine su im preko tisuću eura, a Hrvatska ih “šije” po jednom važnom pokazatelju

Josip Mihaljević
5. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Austrija zadnjih pet godina obilježava takozvani “Equal Pension Day”, odnosno, Dan jednakih mirovina. Taj datum inače “pleše” u godini, a označava dan kada su muškarci već dobili onu svotu mirovine koju će žene tek dobiti do kraja godine. Začudo, razlika između mirovina muškaraca i žena u Austriji je ogromna, čak i za hrvatske standarde.

beč umirovljenici

Foto: Press

Dan jednakih mirovina obilježava se posljednjih pet godina u Austriji, a njime označavaju datum kada su muškarci već dobili onu svotu mirovine koju će žene dobiti tek do kraja tekuće godine.

Ove godine taj je datum održan već 30. srpnja.

Umirovljenice imaju gotovo 42 posto niže mirovine od umirovljenika!

nasilje
Žrtve nasilja među starijima uglavnom su žene koje trpe u vlastitoj obitelji

Prema tomu, umirovljenice u Austriji u prosjeku primaju nevjerojatnih 41,86% niže mirovine nego umirovljenici. Radi se o velikom jazu od 825 eura manje mjesečno. Tako barem kaže analiza podataka iz mirovinskog osiguranja u Austriju koju je proveo bečki Gradski ured za statistiku i Gradski ured za prava žena.

Uzroci manjih mirovina kod žena u Austriji u stvari su univerzalni i ne odnose se samo na njih – manje plaće, prekidi u karijeri, rodiljni dopust, rad na skraćeno radno vrijeme i/ili neplaćena skrb o starijim i nemoćnim članovima obitelji i dalje je karakterističnija za žene, nego za muškarce.

Austrija Dan jednakih mirovina obilježava od 2015. godine, a podaci pokazuju da se situacija popravlja tj. da je svake godine dan malo kasnije u godini. Najdalje je u tomu otišao glavni grad Beč koji je od 2015. do danas napravio pomak od 12 dana.

Dok većina Austrije Dan jednakih mirovina obilježava u srpnju, u Beču je ove godine obilježen tek 2. rujna. To znači da bečke umirovljenice imaju najveće mirovine u Austriji, prosječno čak 1.327 eura. No, ona je 641 euro manja od prosječne mirovine bečkih umirovljenika, a razlika je 32,6%.

Glavni tajnik udruženja “Österreichischer Städtebund” Thomas Weninger naglasio je da žene zbog obavljanja neplaćenih kućanskih poslova i skrbi o drugim članovima obitelji kasnije, unatoč višegodišnjem radu, često ne mogu živjeti od svoje mirovine:

“Iako se rodni jaz u mirovinama lagano smanjio, mi ćemo i dalje ukazivati na ovu jednakost sve dok se Dan jednakih mirovina ne približi Silvestrovu”, poručio je Weninger.

U Austriji je razlika preko 40 posto, u Hrvatskoj “samo” 15 posto

Pohvalno za Austriju što prati podatke i mjere koliko napreduju iz godine u godinu, no ovim će im tempom trebati nekoliko desetljeća da dostignu Hrvatsku.

Žene imaju 419 kuna nižu mirovinu, razlika svake godine sve veća!

Uzroci nižih mirovina kod žena u Hrvatskoj jednake su prirode – manje plaće te manji staž, često uzrokovan izgubljenim godinama porodiljnog dopusta i prekidima u karijeri. Žene su i češće korisnice obiteljskih mirovina što znači da mogu naslijediti tek 70 posto suprugove mirovine, a svoje se u tom slučaju moraju odreći.

Bilo kako bilo, prošle smo godine istražili jaz između mirovina muškaraca i mirovina žena u Hrvatskoj, a podaci pokazuju da je razlika između neto mirovina u 2019. godini iznosila “tek” 15 posto. Više o tomu možete pročitati OVDJE.

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap