Mirovine su im iste, ali ne vrijede jednako: Evo tko u Hrvatskoj prolazi jeftinije

Josip Mihaljević
25. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Prosječna mirovina u Hrvatskoj, bez isplata u inozemstvo, iznosi 3.040 kuna. No, taj iznos u Hrvatskoj ne vrijedi isto za umirovljenika u Bjelovaru i umirovljenika u Opatiji.

umirovljenici

Foto: Unsplash

Jednak iznos mirovine za dva umirovljenika u Hrvatskoj ne znači nužno da si u mjesec dana mogu priuštiti jednak broj namirnica. Zbog specifičnosti naše države, poznato je da je centralizirani Zagreb “skuplji” od, primjerice, Slavonije, ali u ovu varijablu moramo uračunati i turističku sezonu koja ljeti dovodi do značajnih poskupljenja namirnica na obali.

Duško Jeličić umirovljenik je iz Opatije i svaki dan obilazi gradsku tržnicu, piše Dnevnik.hr. Primjećuje kako rast cijena namirnica koje kupuje raste čim poskupi benzin, ali kada cijena benzina padne – sniženje izostaje.

S druge strane imamo umirovljenika iz Bjelovara Aleksandra Kokoruša koji se također bori s poskupljenjima, ali se nekako snalazi:

Na tisuće umirovljenika jasno poručilo: Povećanje mirovina za 8 posto nije dovoljno!

“Skuplje je 30 posto po mojoj ocjeni. Možda i više, ne znam. Ali u Bjelovaru je dobro što ima tu nekoliko OPG-ova pa je onda cijena podnošljiva”, kazao je za Novu TV.

I jedan i drugi umirovljenik imaju oko 3.000 kuna mirovine. I dok umirovljenik iz Bjelovara kupi trešnje za 10 i rajčice za 15 kuna po kilogramu, umirovljenik iz Opatije plaća ih znatno više:

“Trešnje po trideset, rajčica po trideset i dobio sam lijepe rige i ovako miješane friške salatice za 10 kuna, stvarno pun najlon mi je šinjora nakrcala”, navodi Jeličić.

Tržnice na Jadranu skuplje su od onih u unutrašnjosti, ali su i dalje jeftinije od onih u europi pa trgovci tijekom sezone nemaju problema prodavati po većim cijenama. Umirovljenik iz Bjelovara u ovom slučaju prolazi jeftinije. Za kilogram rajčice, trešanja, junećeg buta i kavu  s mlijekom u kafiću potrošit će 112,90 kuna, a njegov kolega iz Opatije 137,5 kuna. Radi se o razlici od gotovo 22 posto, što

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap