Mirovine slovenskim obrtnicima smanjuju se za gotovo trećinu

Jasmina Grgurić Zanze
15. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Skupština Fonda obrtnika i poduzetnika (SOP) donijela je odluku da se za 30,4 posto od lipnja ove godine smanje dodatne profesionalne mirovine za oko devet tisuća nekadašnjih slovenskih obrtnika. Mirovine se isplaćuju iz posebnog fonda, a odluka je u svom drugom pokušaju donesena zbog financijske neodrživosti takvog sustava isplata.

Foto: Pixabay

Fond za profesionalne mirovine u Sloveniji osnovan je nakon Drugog svjetskog rata za osobe koje se nisu mogle uključiti u državni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje te na taj način ostvariti pravo na javnu mirovinu.

Odluka da se te mirovine znatno smanje donesena je tijesnom većinom na skupštini nakon prvog neuspješnog pokušaja, kad je bila odbijena, ali uz velike prosvjede osiguranika-obrtnika te njihovih udruga, koji je smatraju nepravednom, piše Index.

Najavljuju stoga da će nastaviti pregovarati s Vladom kako bi vratili iznose obrtničkih mirovina. Ukoliko ne uspiju, pokrenut će i pravne postupke kako bi se odluka o smanjenju državnih uplata i njihovih mirovina ukinula.

Takvu mirovinu iz posebnog fonda ostvaruje trenutno oko devet tisuća obrtnika, a ona je u prosjeku prije smanjenja ionako u prosjeku iznosila skromnih 85 eura, odnosno oko 630 kuna. Smanjenjem za 30,4 posto one padaju na tek nešto iznad 400 kuna.

Obrtnici za slabu likvidnost fonda, kojemu je prijetila likvidacija, optužuju državu. Vlada je dotacije fondu prije nekoliko godina smanjila sa šest milijuna eura na svega 600.000 eura, zbog čega su nastali problemi.

Međutim, korisnici ističu da su se u državni mirovinski fond mogli uključiti tek nakon 1965. godine, a do tada su u ovaj privatni obrtnički fond uplatili znatne iznose. Prava na državnu mirovinu slovenski samostalni obrtnici i poduzetnici počeli su stjecati tek nakon 1985. godine, što je država priznala 2000. godine, tako da je pristala uplaćivati dodatna sredstva u njihov obrtnički mirovinski fond.

 

 

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap