Mirovina će biti triput manja od plaće: Profesorici nakon 35 godina rada samo 2.260 kuna?

Jasmina Grgurić Zanze
24. rujna 2018.
Novosti
A- A+

Vladine projekcije o visini budućih mirovina govore kako će one biti triput niže nego plaće. Vidljivo je to iz materijala Ministarstva rada i mirovinskog sustava o mirovinskoj reformi čiji prijedlozi još uvijek nisu službeno pušteni u javnu raspravu. Posebno su ugrožene žene koje nakon 35 godina radnog staža odlaze u prijevremenu mirovinu.

Nakon 35 godina rada u školi profesoricama 2.260 kuna mirovine Foto: Pixabay

Profesorica koja je 35 godina zarađivala prosječnu plaću može računati na samo 2.260 kuna prijevremene mirovine. Večernji list piše kako “Vladini papiri” pokazuju da prijevremene mirovine za gotovo sve platne razrede neće biti veće od 36 posto plaće. Čak i oni koji zarađuju oko 12.400 kuna neto, što je iznos od dvije prosječne plaće, mogu računati na 4.520 kuna mirovine, dok će menadžeru čija je plaća oko 21 tisuću kuna prijevremena mirovina biti 7.700 kuna, uz uvjet da se vrati u prvi stup i ostvari pravo na 27 posto dodatka. Bez tog dodatka mirovina bi bila i četiri puta manja.

Što će biti s prijevremenim umirovljenicima?

Radnici koji su skupili najmanje 35 godina staža, prema novim prijedlozima, od 2031. godine u prijevremenu mirovinu odlazit će sa 62 godine, a radnici koji nemaju toliko staža ili imaju staža, ali su zdravi i rade na poslovima na kojima starija životna dob ne predstavlja ograničenje prvu bi mirovinu mogli ostvariti tek kad navrše 67 godina.

Prema sadašnjem zakonu, žene u prijevremenu mirovinu ove godine mogu ići sa 57 godina starosti i 32 godine staža. Podizanjem granice svake godine za tri mjeseca, 2030. uvjet će biti 60 godina života i 35 staža. U razdoblju od 1. siječnja 2031. do 31. prosinca 2037. uvjet starosne dobi povećava se za tri mjeseca svake godine, a od 1. siječnja 2038. pravo na prijevremenu  starosnu mirovinu ima osiguranik kada navrši 62 godine života i 35 godina mirovinskog staža, bez obzira na spol. Ta bi granica mirovinskom reformom trebala biti pomaknuta na 2031. godinu.

Radni vijek prema preporukama Europske komisije produljuje se u većini europskih zemalja, no istovremeno one ublažuju uvjete za prijevremenu mirovinu, dok se kod nas događa suprotno. Stoga su i sindikati rada, koji su prošloga tjedna napustili razgovore s ministrom Markom Pavićem, protiv podizanja dobne granice i jače penalizacije zbog čega su najavili prosvjede. Ipak, danas su iznova sjeli po pitanju ove dvije stavke za pregovarački stol s ministrom, koji je kazao da za pregovore prostora ipak ima. U suprotnom, Hrvatsku čeka prosvjed.

‘Drugostupašima’ samo 20 umjesto 27 posto?

Javna rasprava o mirovinskoj reformi trebala je početi prošloga tjedna, ali se čitavo vrijeme odgađa, dok u javnosti stalno “cure” novi prijedlozi i opcije, ovisno o dogovorima s koalicijskim partnerima. Tako se krajem prošloga tjedna pojavio i scenarij prema kojem je usuglašen dogovor o famoznom dodatku od 27 posto. On se ipak ne bi dao jednako svim “drugstupašima”. Naime, isplatio bi se na sve uplate u prvom stupu do 2001. godine. Na uplate od 2002. godine kada je osnovan drugi stup, isplaćivao bi se dodatak od 20,25 posto.

Oni koji su imali minimalne plaće i uplaćivali manje doprinose,  a takvih je oko 300.000, moći će prijeći u 1. stup i dobiti 27 posto dodatka. Takvo bi rješenje koštalo manje od 40 milijardi kuna do 2040. godine, koliko bi državu stajao prijedlog da se 27 posto omogući svima.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap