Ministra Pavića nakon godišnjeg čeka nova rasprava o dodatku na mirovine

Jasmina Grgurić Zanze
18. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Ministra Marka Pavića na godišnjem je zatekla vrlo neugodna reakcija javnosti i struke na prijedloge mirovinske reforme. Uz javnost i sindikate, pobunili su se i znanstvenici i profesori iz Radne skupine za donošenje mirovinske reforme. Idućeg tjedna ministar će nastaviti raspravu o dodatku na mirovine, nakon čega se očekuje konačni prijedlog promjena mirovinskih zakona.

Foto: Jelena Ratko | mirovina.hr

Da je ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić na godišnjem odmoru, ne potvrđuje samo njegovo spašavanje stranih turista na Braču nego i službene stranice Ministarstva. Tamo je, naime, zadnja vijest objavljena 3. kolovoza, ne računajući čestitku za Oluju dva dana kasnije.

Ministar je, dakle, uručio još nekoliko ugovora prema projektu “Zaželi”, nakon čega se uputio na zasluženi godišnji odmor. No, po povratku ga čeka vrlo napeta situacija, jer će u javnu raspravu morati pustiti prijedloge promjena mirovinskih zakona. Vrijeme odmiče i da bi se to učinilo potrebno je donijeti konačna rješenja.

Konačna rješenja još se preispituju, mirovinska reforma pod velikim je povećalom javnosti, a ministru ne pomaže ni sve veći broj “odmetnika” iz Radne skupine za njezino donošenje. Među prvima se protiv rješavanja pitanja dodatka od 27 posto pobunio stručnjak za mirovinski sustav, znanstvenik Danijel Nestić, nakon čega su isto učinili i profesori s Pravnog fakulteta, Željko Potočnjak i Ivana Vukorepa. Uz to, oni uopće nisu sudjelovali u pripremi novih zakonskih rješenja, nego su dovedeni pred gotov čin.

Ministar Pavić: Ljudi nisu krivi što će imati manje mirovine pa im dajemo izbor

Idući tjedan ministar će još jednom sve raspraviti s koalicijskim partnerima HDZ-a te ostalim skupinama, navodi Večernji list.

Za očekivati je kako će najveći dio rasprave otići upravo na famozni dodatak od 27 posto, s obzirom da bi prema sadašnjem prijedlogu sav teret njegove isplate dugoročno mogao pasti na državu, nakon što se potroši štednja koju će građani prebaciti državi iz drugog mirovinskog stupa u zamjenu za dodatak.

Kako će se sve razvijati sa sindikatima koji traže ukidanje drugog mirovinskog stupa s jedne strane, i stručnjacima koji dovode u pitanje rješavanje dodatka od 27 posto, ali i rad prijevremenih umirovljenika s druge strane, ostaje vidjeti od idućeg tjedna.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap