Ministarstvo na reformu odbilo 174, a prihvatilo 26 komentara – mahom banaka

Josip Mihaljević
19. listopada 2018.
Novosti
A- A+

Na nedavno održanom Sajmu stipendija i visokog obrazovanja bio je i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. Tamo je, prilikom završenog procesa javnog savjetovanja, izrazio žaljenje jer na mirovinsku reformu nije pristiglo puno komentara. Analizirali smo izvješće o javnom savjetovanju na sedam dokumenata koji idu u izmjenu.

smece

Foto: Pexels

Javna rasprava o mirovinskoj reformi i sam proces donošenja reforme prošla je trnovit put, a uskoro će se o cijeloj reformi raspravljati u Saboru.

Prilikom donošenja novih zakona, nacrti se javno objavljuju u sustavu esavjetovanja.gov.hr, gdje prolaze proces javne rasprave, odnosno javnog savjetovanja. Svi zainteresirani građani, privatne i pravne osobe mogu se očitovati o predloženim izmjenama i dopunama novih zakona, sugerirati svoje ideje i članak po članak komentirati i predlagati bolja rješenja.

Javno savjetovanje – fijasko

Na ovako bitnu reformu koja će utjecati na živote svih građana u Hrvatskoj pristigao je ukupno 221 komentar.

Od tog broja, odbijena su 174 komentara, prihvaćeno je njih 26, primljeno na znanje 17, a djelomično su prihvaćena četiri komentara.

Za očekivati je da prosječan građanin RH samostalno ne zna napisati pravovaljan zakon, što naravno ne umanjuje njegov utjecaj u javnom savjetovanju, ali zakonodavcu vrlo lako dolazi “na volej” i takvi komentari se glatko odbijaju.

Velik broj od 174 odbijena komentara je zapravo jedan te isti komentar, kojeg su Sindikati i (pretpostavljamo) njihovi članovi kopirali od riječi do riječi, a ministarstvo je samo jednom moralo obrazložiti zašto odbija komentar, a na svaki duplikat su odgovorili s “Već je prethodno odgovoreno”.

Čije komentare su prihvatili, a čije primili na znanje?

Najveći broj prihvaćenih komentara došao je od Raiffeisen mirovinskog osiguravajućeg društva d.d. (MOD-a), koje krajnjim korisnicima isplaćuje mirovine.

Drugi prihvaćeni komentari dolazili su od Allianza ZB (društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima), ili pak Erste d.o.o. (također društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima).

Naravno, nisu im prihvatili baš svaki komentar koji su napisali, ali činjenica je da je kod njih najveća stopa prihvaćenosti.

Što se tiče komentara koje su “primili na znanje”, oni su dolazili od Udruge invalida Grada Zagreba, Sindikata umirovljenika Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, Allianza ZB i Raiffeisen mirovinskog osiguravajućeg društva.

Nepoštivanje pravila o donošenju Zakona?

Među odbijenim komentarima nalazi se komentar udruge GONG, koja je ministarstvo upozorila kako nisu objavili zakonom reguliran proces procjene učinka.

Cijeli komentar GONG-a, kao i odgovor ministarstva možete pogledati ovdje:

komentar gong

Foto: Komentar GONG-a i odgovor Ministarstva rada i mirovinskog sustava

GONG se o svemu oglasio i na svojim Facebook stranicama:

 

Ministarstvo na reformu odbilo 174, a prihvatilo 26 komentara – mahom banaka
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap