Ministarstvo rada se oglasilo o optužbama da su uzeli pola milijarde osobama s invaliditetom

Josip Mihaljević
13. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Kako bi očuvala radna mjesta ugrožena epidemijom koronavirusa, Vlada je prenamijenila gotovo pola milijarde kuna iz sredstava novčane naknade zbog neispunjenja obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom. Oporbeni političari su ih optužili da je lakše “uzeti invalidima” nego dirati u povlaštene mirovine, a Ministarstvo rada i mirovinskog sustava se oglasilo o tome što se ovdje dogodilo.

aladrović

Foto: Josip Aladrović | Youtube screenshot

Odlukom ministra rada i mirovinskog sustava, Josipa Aladrovića, 300 milijuna kuna uzeto je iz sredstava novčane naknade zbog neispunjenja obveze kvotnog zapošljavanja osoba s

invaliditetom, a prije nekoliko dana iz tog istog fonda uzeto je još dodatnih 150 milijuna kuna. Novac je umjesto za osobe s invaliditetom preusmjeren u vladin projekt Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava oglasilo se o navedenim događajima, govoreći kako “prenamjena sredstava neće utjecati na zaštitu i prava osoba s invaliditetom koja će i dalje biti u fokusu djelovanja Ministarstva”.

U priopćenju navode kako je Odluka o namjeni korištenja sredstava novčane naknade donosena kako bi se umanjili negativni efekti izvanredne situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa i

Demokrati: HDZ se ne usudi dirati u povlaštene mirovine, ali zato uzima socijalno najranjivijima

održala stabilnost poslovanja gospodarskih subjekata – što znači da se sredstva novčane naknade mogu koristiti u svrhu očuvanja radnih mjesta i zadržavanja radnika u zaposlenosti, uključujući i osoba s invaliditetom:

“Iako je namjena sredstava novčane naknade dodatno proširena za vrijeme trajanja posebnih izvanrednih okolnosti, to neće utjecati na zaštitu i prava osoba s invaliditetom koje će i dalje biti u fokusu djelovanja ovog Ministarstva”, priopćili su.

Kazali su kako Vlada u ovom mandatu izdvojila značajna sredstva u ukupnom iznosu od 358 milujuna kuna za zapošljavanje osoba s invaliditetom (HZZ – 95 milijuna kuna, ZOSI – 264 milijuna kuna).

“Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) isplatio je 263 milijuna kuna poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Poticaje je u prosjeku godišnje koristilo 1.100 osoba s invaliditetom i 300 poslodavaca. Poticajima se subvencionira plaća osoba s invaliditetom, troškovi obrazovanja, kao i prilagodba radnih mjesta i uvjeta rada. Svake godine dodjeljuju se i dodatna sredstva za zapošljavanje osoba s invaliditetom putem javnih natječaja. Ta su sredstva namijenjena za otvaranje novih radnih mjesta za osobe s invaliditetom kako na otvorenom tržištu, tako i u integrativnim i zaštitnim radionicama”, javljaju iz Ministarstva rada.

Ministarstvo rada se oglasilo o optužbama da su uzeli pola milijarde osobama s invaliditetom
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap