Ministarstvo počelo kampanju za zaštitu starijih osoba: Pogledajte video i knjižice!

Jasmina Grgurić
21. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike pokrenulo je kampanju „Odgovorni ostajemo bliski“. Objavili su video i informativne knjižice kako bi educirali i podigli svijest javnosti o odgovornom ponašanju i pridržavanju preporučenih uputa za suzbijanje širenja virusa COVID-19 s ciljem zaštite starijih sugrađana i osoba iz drugih ranjivih skupina. Video će se prikazivati na javnoj televiziji, dok će knjižice biti podijeljene građanima uz dnevne tiskovine te korisnicima domova.

Sa starijima možemo komunicirati online (Ilustracija: Rawpixel)

Hrvatska danas ima rekordan broj oboljelih, čak 1.424 u protekla 24 sata. Imamo i sve više umrlih pacijenata u danu, njih 11, uglavnom  starijih osoba. Uslijed porasta oboljelih najugroženiji su upravo stariji od 65 godina i odrasle osobe s invaliditetom. To se posebno odnosi na korisnike domova za starije osobe, gdje je zbog velike koncentracije ljudi u zatvorenom prostoru i lakog prijenosa zaraze iznimno važno spriječiti pojavljivanje virusa.

Video spot i tri informativne knjižice

Uz postojeće Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pokrenule je danas i novu kampanju “Odgovorni ostajemo bliski” o suzbijanju širenja koronavirusa među starijom populacijom. Kampanja se sastoji od prikazivanja edukativnog video spota na televiziji te tri informativne knjižice (za zaštitu svih starijih građana, korisnike domova te posjetitelje institucija) koje će biti objavljene u tiskanim i internetskim medijima.

virus
U Hrvatskoj danas 1424 nova slučaja, preminulo 11 ljudi

Korisnicima domova za starije osobe bit će podijeljena knjižica „Savjeti za korisnike domova za starije” s preporukama za očuvanje njihova zdravlja. Također, svi građani će u sklopu dnevnih novina Jutarnji list, 24 sata i Novi list u petak 23. listopada te Slobodne Dalmacije u subotu 24. listopada dobiti knjižicu „Savjeti za zaštitu zdravlja za osobe starije životne dobi“. Tu mogu pročitati sve preporuke od nadležnih epidemiologa vezano uz očuvanje zdravlja starijih sugrađana u razdoblju epidemije.

Odgovornost da zaštitimo roditelje, bake i djedove

„Odgovornost je na svima nama da zaštitimo svoje roditelje, bake i djedove u uvjetima epidemije i nadolazeće zime koja joj pogoduje. Oni su ugrožena skupina i dok čekamo da znanstvenici pronađu cjepivo, strogo pridržavanje epidemioloških mjera jedini je ispravan način da sačuvamo njihovo zdravlje i život te spriječimo daljnje širenje virusa“ – poručio je ministar Josip Aladrović.

Kapanja se sastoji od ukazivanja na preventivne mjere poput fizičke distance, nošenja maski te redovitog održavanja higijene i dezinficiranja ruku. S rizičnim skupinama trebamo ograničiti bliske kontakte ukoliko smo zbog odlaska u urede ili odlaska naše djece u škole i vrtiće u svakodnevnom kontaktu s velikim brojem ljudi.

Video i knjižice pogledajte u nastavku:

Knjižica za zaštitu starijih osoba

Download [1.87 MB]

Knjižica za korisnike domova

Upute za posjetitelje institucija

 

Ministarstvo počelo kampanju za zaštitu starijih osoba: Pogledajte video i knjižice!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap