Ministarstvo objasnilo kako raditi bez plaćanja poreza iz mirovine

Jasmina Grgurić
7. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Umirovljenike koji rade na pola radnog vremena uz isplatu pune mirovine, ali i one koji to tek planiraju, zabrinula je obveza plaćanja poreza iz mirovine. Upravo je takav slučaj ovih dana dospio u medije. O njemu su se oglasili iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava sa savjetima koji vrijede za sve.

Foto: Pexels

Vlastica Barišić zaposlila se kao njegovateljica u jednom domu za starije. Kada joj je stigla prva plaća od 1.800 kuna bruto, ostala je šokirana jer joj je za isti mjesec mirovina umanjena sa 2.329 na 1.949 kuna. U HZMO-u su joj objasnili da ostvarivanjem dodatnog dohotka mora plaćati porez na dohodak i prirez, kao i doprinose, jer je prešla neoporezivi dio od 3.800 kuna te da su pred poreznim propisima – nemoćni.

O ovom slučaju oglasilo se Ministarstvo rada i mirovinskog sustava koje savjetuje gospođi Vlastici Barišić što treba učiniti kako bi izbjegla porezno umanjenje mirovine. Savjet je to ujedno i ostalim umirovljenicima u sličnoj situaciji.

Treba zatražiti preraspodjelu osobnog odbitka

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U konkretnom slučaju gđe Barišić, ukoliko je njena mirovina 2.329,26 kuna kako je navedeno u medijima, a dohodak od plaće 1.440, 00 kuna (1.800,00 bruto plaće minus 20% doprinosa za mirovinsko osiguranje) gospođa Barišić ne treba platiti porez na dohodak. Međutim, postoji mogućnost da je gospođi naplaćen porez iz mirovine ukoliko se zaposlila i povukla svoju poreznu karticu sa HZMO-a pa je HZMO morao obračunati porez iz mirovine bez korištenja osobnog odbitka ili ukoliko ista nije napravila preraspodjelu osobnog odbitka u skladu s visinom ostvarenih primitaka na poreznoj kartici zbog čega osobni odbitak nije u cijelosti iskorišten. Porezna kartica je dokument temeljem kojega se računa osobni odbitak.

Ukoliko gospođa ode u svoju ispostavu Porezne uprave prema mjestu prebivališta (ili putem sustava e-građani) te zatraži preraspodjelu osobnog odbitka i to u sljedećem postotku: 62% u korist HZMO-a (3.800,00*62%=2.356,00 kuna) i 38% u korist poslodavca (3.800,00*38%= 1.444,00 kuna) gospođa od sljedećeg mjeseca više neće biti u obvezi plaćanja poreza na dohodak” –  pojašnjavaju iz Ministarstva.

Vrijedi za sve koji rade do pola radnog vremena

Zaposlila se na pola radnog vremena pa dobila manju mirovinu!

“Gospođa Barišić neće biti oštećena za porez koji je do sada platila jer će joj Porezna uprava po službenoj dužnosti u godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2019. godine koji se isplaćuje u kolovozu 2020. godine izvršiti povrat uplaćenog poreza na dohodak za 2019. godinu. Sve ovo vrijedi uz napomenu da su podaci koji su se pojavili u medijima točni i da gospođa Barišić tijekom ove godine neće ostvarivati dodatne oporezive primitke.

Ovo vrijedi za sve umirovljenike koji rade do pola radnog vremena uz punu mirovinu” – priopćili su iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

 

Ministarstvo objasnilo kako raditi bez plaćanja poreza iz mirovine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap