Ministar Piletić: Mirovine u budućnosti mogu samo rasti

Josip Mihaljević
13. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Ministar rada Marin Piletić sudjelovao je u petak na obilježavanju 100 godina postojanja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Glavna poruka, kaže ministar, jest da je sustav stabilan i da ne treba strahovati za isplatu mirovina u budućnosti. Mi smo ga pitali slaže li se svojim prethodnikom da Hrvatska ima 20 do 30 godina da smisli nešto bolje od sustava međugeneracijske solidarnosti, evo što je kazao.

marin piletić

Foto: Marin Piletić, ministar rada i mirovinskog sustava | mirovinsko.hr

Novi ministar rada Marin Piletić poručio je u petak kako je mirovinski sustav stabilan te kako mlađi ljudi ne trebaju strahovati hoće li u budućnosti imati mirovine ili ne. Kazao je to na 100. godišnjici od osnivanja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koja se održala u petak u Hotelu Esplanade:

“HZMO je opstao i temelj je socijalne sigurnosti. Tako je bilo proteklih 100 godina i to očekujemo u budućnosti, idućih 100 godina. Mlađe generacije ne trebaju strahovati”, poručio je ministar.

Ipak, novinari su ga pitali o samom deficitu unutar mirovinskog sustava, na što je Piletić kazao kako je Vlada rebalansom proračuna osigurala sve za normalno funkcioniranje mirovinskog sustava.

“Zakonom o mirovinskom osiguranju predviđena su dva usklađivanja mirovina godišnje. Prema tomu sudeći, one mogu ići samo gore”, kazao je ministar.

Ministar je na pitanja o demografiji, odnosno omjeru radnika i umirovljenika, kazao da broj osiguranika kontinuirano raste i da smo oborili rekord iz 2008. godine. Međutim, omjer trenutačno iznosi 1,29:1 u korist radnika, a ministar nije znao reći hoćemo li ikad dosegnuti nedostižnih 2:1.

Mi smo ga pitali je li pošteno reći da je prvi stup u prošlosti doživio vrhunac i da su najbolja vremena iza njega. Podsjetili smo ga da je nešto slično kazao i njegov prethodnik Josip Aladrović, koji je svojedobno kazao kako imamo dva do tri desetljeća da smislimo nešto bolje od mirovinskog sustava.

“Ne bih se usuđivao takve prognoze davati. Sustav funkcionira, poruka s jučerašnje sjednice Vlade jest da novca za mirovine u državnom proračunu ima. Ne samo da rastu prihodi općeg proračuna, nego rastu i prihodi od mirovinskih doprinosa”, zaključio je Piletić.

Ministar Piletić: Mirovine u budućnosti mogu samo rasti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap