Ministar Beroš predstavio kazne: Za fizičke osobe ako ne nose masku 500, za veća okupljanja 10.000 kuna

Josip Mihaljević
30. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Na popodnevnoj sjednici Vlade predstavljen je konačni prijedlog Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Ministar Vili Beroš otkrio je iznose kazni za nepoštivanje protuepidemijskih mjera, a novi zakon bi na snagu mogao stupiti do kraja tjedna!

beroš vili

Foto: Vili Beroš | FB

Ministar Vili Beroš jutros se pohvalio kako je prebolio koronu i izašao iz samoizolacije, a na popodnevnoj sjednici Vlade otkrio je koliko će iznositi kazne za nepridržavanje protuepidemijskih mjera.

Vlada je na sjednici u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a najveće promjene odnose se na uvođenje kazni za kršenje protuepidemijskih mjera.

Predloženim zakonom propisuju se sankcije za pravne osobe, za odgovornu osobu u pravnoj osobi, kao i za fizičku osobu obrtnika te fizičku osobu koja obavlja drugu samostalnu djelatnost i za fizičke osobe koje se ne pridržavaju donesenih sigurnosnih mjera. 

“Propisuje se mjera obaveznog nošenja maski za lice i medicinske mjere, zabrana javnih i privatnih okupljanja. Propisuje se da mjere provode policijski službenici, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata. Propisuje se kazna za pravne osobe od 10.000 do 40.000 kuna za nepridržavanje mjera. Za prekršaj odgovorne osobe u pravnoj osobi te fizičke osobe obrtnika propisuje se kazna od 5.000 do 10.000 kuna u slučaju nepridržavanja zakona”, kazao je Beroš.

Ako ne nosite masku gdje je propisana – kazna 500 kuna

Najvažnije za “obične” ljudi su svakako kazne za fizičke osobe. Njima se za prekršaj propisuje kazna od 500 kuna za nepridržavanje mjera.

Za privatnog vlasnika koji organizira nedopušteno okupljanje kazna je od 5.000 do 10.000 kuna.

Prijedlog zakona već je uvršten u tjedni raspored Hrvatskog sabora – o njemu će se raspravljati u srijedu, a zakon se donosi u hitnom postupku. Glasovanje je o raspravljenim točkama dnevnoga reda predviđeno već u petak, tako da bi zakon

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap