Ministar Beroš na sjednici Vlade otkrio rezultate masovnog testiranja u domovima za starije

Josip Mihaljević
30. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Vlada je na današnjoj sjednici raspravljala o pružanju pomoći potresom stradalim krajevima, a povodom žrtava su proglasili Dan žalosti u subotu 2. siječnja 2021. godine.

vili beroš

Foto: zdravlje.gov.hr

Današnja sjednica Vlade RH započela je minutom šutnje za poginule sugrađane u jučerašnjem potresu. Prema do sada poznatim informacijama, od posljedica potresa jučer je preminulo sedam ljudi.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je da će Vlada 2. siječnja 2021. proglasiti Dan žalosti. 

“Nakon još jedne velike tragedija koja nas je zadesila u 2020. godini, jedan razorni potres koji je odnio sedam ljudskih života u ovom trenutku, izražavamo suosjećanje s obiteljima poginulih, onih koji su ranjeni. Prema informacijama koje imamo, poginula je nažalost jedna djevojčica u Petrinji, petero naših sugrađana u Majskim Poljanama pored Gline te jedan gospodin u Lekeniku.

Ujedno, 26 osoba je ozlijeđeno, ruševine se u ovom trenutku pretražuju kao što su to radili jučer i pripadnici policije i civilne zaštite i vatrogasci i različiti ljudi koji su dragovoljno došli pomoći u krajeve koji su razrušeni. Ja im na tome još jednom svima zahvaljujem”, kazao je Plenković.

Preko 100 milijuna kuna pomoći: “Ovo je samo prvi korak”

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da će se Sisačko-moslavačkoj županiji omogućiti 100 milijuna kuna za ublažavanje i otklanjanje šteta:

potres sisak crveni križ
Crveni križ objavio upute za donacije pogođenima potresom

“Ovo je samo prvi korak, računamo i na sredstva europskih fondova, kao i na pomoć brojnih međunarodnih financijskih institucija koje su se javile i iskazale spremnost da pomognu”, kazao je Marić.

Poslijepodne se očekuje još jedna sjednica Vlade u kojoj će se preraspodijeliti dodatnih 600 milijuna kuna za pomoć pogođenim krajevima.

Evakuirano 335 pacijenata i korisnika domova za starije

Ministar Beroš kazao je kako je na području Sisačko-moslavačke županije evakuirano 335 bolesnika i korisnika ustanova socijalne skrbi. Teško su stradale bolnice u Sisku i Petrinji i imaju svu podršku Ministarstva zdravstva, poručio je Beroš.

Što se tiče epidemije, Beroš je rekao kako proteklih tjedan dana ponovno bilježimo značajan pad broja novozaraženih i aktivnih slučajeva. Cijepljenje ide prema planu:

stozer
Capak: U mjesec dana dva puta ćemo testirati sve korisnike i djelatnike domova za starije

“Svaki tjedan pristiže 17.550 doza Pfizerovog cjepiva što omogućuje cijepljenje približno 2507 osoba dnevno”, kazao je Beroš.

U prva tri dana cijepilo se 5.780 korisnika domova za starije te 1.633 zdravstvena radnika.

Otkrio je kako prolazi projekt kolektivnog testiranja korisnika i djelatnika domova za starije. U trećem tjednu testirana su  5.492 djelatnika, a 4 posto ih je bilo pozitivno. Kod korisnika su brojke malo ozbiljnije – testirana su 4.304 korisnika, a 12 posto ih je pozitivno na koronavirus.

Ministar Beroš na sjednici Vlade otkrio rezultate masovnog testiranja u domovima za starije
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap