Ministar Aladrović: “Mirovine se neće mijenjati, a njihova isplata je sigurna”

Jasmina Grgurić
31. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Ministar rada i mirovinskog sustava komentirao je trenutnu krizu koja već sada poprima obilježja velike recesije iz 2008. godine. Samo u prvim tjednima bez posla je ostalo 8.000 radnika, dok ih je na minimalcu 300.000. Gospodarske aktivnosti blokirane su koronavirusom, a bez adekvatne potrošnje, nema ni adekvatnog punjenja proračuna. No, kako kaže Aladrović, mirovine se ne bi trebale smanjivati.

Josip Aladrović (Snimak zaslona/HRT)

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je u petak nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) da se mirovine neće mijenjati, no da bi plaće zaposlenih mogle proći kroz korekciju zbog utjecaja aktualne krize koronvirusom.

Vjeruje da neće biti restrikcija mirovina

Upitan koliko ljudi mogu biti sigurni da se plaće ili mirovine neće mijenjati, naglasio je da što se tiče mirovina, jedna od temeljnih odrednica u donošenju proračuna i rebalansu proračuna je da primanja za svih 1,24 milijuna umirovljenika budu stabilna, piše N1.

“Mogu poručiti svim korisnicima mirovina da je isplata mirovina sigurna. Korisnici mirovina su možda najranjivija skupina našeg društva i vjerujem da će sve mjere koje poduzimamo, i koje ćemo poduzeti, biti dovoljne da se o ovoj temi ne razgovara u restriktivnom kontekstu” – rekao je ministar Aladrović u razgovoru za Novi list.

Ministar je komentirao i kako će se epidemija odraziti na mirovinske fondove.

Mirovinska štednja posjeduje zaštitne mehanizme

Ministar Marić poručio umirovljenicima: "Mirovine nisu upitne. Točka"

“Mirovinska štednja je po svom karakteru dugoročni oblik ulaganja i posjeduje zaštitne mehanizme kako bi novac uložen u te fondove bio što sigurniji. Primjerice iz tog razloga je uvedena raspodjela u potkategorije A, B i C ovisno o obliku ulaganja, gdje je potkategorija C, kao najsigurnija, obavezna za sve osiguranike kojima je ostalo 5 i manje godina za stjecanje prava na starosnu mirovinu.

Dakle upravo diversifikacijom ulagačkog portfelja fond menadžeri upravljaju rizikom, a većinskim ulaganjem u obveznice kao sigurnijim oblikom ulaganja, koji je obavezan u C kategoriji fonda, rizik neisplate mirovine smanjuje se na najmanju moguću mjeru” – pojasnio je ministar za Novi list.

Trajanje i razmjere pandemije nemoguće je precizno predvidjeti, oko 40.000 tvrtki već je zatražilo odgodu plaćanja poreza i doprinosa, više od 8.000 radnika ostalo je bez posla, oko 300.000 ih je na minimalcu, a negativne brojke će iz tjedna u tjedan samo rasti. Gospodarstvo trpi već sada, ponavlja se recesijski scenarij iz 2008. godine i slaba je utjeha da će se mirovine isplaćivati, čak i ta da se neće smanjivati, jer sasvim sigurno neće – rasti.