Medicinska sestra u mirovinu odlazi s 96 godina: “Čast mi je što su mi dali da radim ovoliko”

Josip Mihaljević
23. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Mnogi ljudi rade do iznemoglosti, ali ta iznemoglost kod nekog dođe ranije, a kod nekog drugog kasnije. Medicinska sestra Florence iz SAD-a odlazi u mirovinu s punih 96 godina i zahvalna je bolnici što su joj uopće dali da radi.

Foto: Florence Rigney skupila je više od 70 godina staža kao medicinska sestra  |nbcnews.com

Najpoznatija medicinska sestra zove se Florence Nightingale, a njena imenjakinja Florence Rigney (96) ovih je dana dospjela u američke medije. Nije da svaki dan u mirovinu odlazi netko s više od 70 godina radnog staža i to još na zahtjevnom poslu koji rade medicinske sestre, piše nbcnews.com.

Tečaj €/kn: 7,53450

Sedamdeset godina života radila je u općoj bolnici MultiCare Tacoma u Washingtonu, prisjeća se kako je u prvim radnim danima penicilin tek ulazio u masovnu uporabu u zdravstvo. Zanimljivo, prije 30 godina pokušala se umiroviti, ali neuspješno. Mirovina joj je trajala samo šest mjeseci i odlučila se vratiti na posao:

“Ne volim sjediti i ne raditi ništa. Uvijek moram imati nešto za raditi. Takva mi je priroda. Oduvijek sam htjela biti medicinska sestra, volim interakciju s pacijentima i pomagati ljudima”, kazala je novinarima.

Živući svjedok vremena, pitali su je što se najviše promijenilo u bolnicama tijekom njene karijere. Odgovara da su ljudi, kada je bila na početku karijere, nakon operacije ostajali minimalno deset dana u bolnici, a da ih danas puštaju nakon samo dan-dva. Naravno, medicina je napredovala, a učila je raditi na novim tehnologijama pa ponekad provjerava dogovorene preglede preko e-maila.

“Kao medicinska sestra, nikad ne smijete misliti da znate baš sve. Ja sam možda takva bila u mladosti. Ali sam naučila da uvijek morate biti otvoreni. Čovjek nikada ne smije prestati učiti. Meni je čast što su mi uopće dozvolili raditi u ovoj dobi”, kazala je za NBC.

Posljednjih godina ni ona nije mogla pratiti puno radno vrijeme pa su joj u bolnici ponudili da radi dva dana tjedno. U privatnom životu izgubila je dva muža, obojica su umrli od raka.Posao u velikoj bolnici je naporan, dnevno prehoda i pet kilometara. Muči je koljeno, ali se ne žali kolegama koji o njoj imaju samo riječi hvale. Mladi doktori se šale da ne mogu pratiti njen korak.

Ravnatelj bolnice je otkrio planove da će po njoj nazvati stipendiju za mlade medicinske sestre koje žele učiti i napredovati.

Medicinska sestra u mirovinu odlazi s 96 godina: “Čast mi je što su mi dali da radim ovoliko”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap