Male mirovine i hitna reakcija: Evo kako bavarski instut želi pomoći umirovljenicima

Josip Mihaljević
25. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Za hrvatske prilike, njemački mirovinski sustav je raj na zemlji. No, čak ni oni nisu imuni na probleme u mirovinskom sustavu. Posljednjih nekoliko godina mirovine su za velik broj građana postale premale, a ugledni bavarski institut već nudi rješenje. U Hrvatskoj se problem gura pod tepih.

Ilustracija (Pixabay)

Demografske promjene i manji radni staž stvaraju probleme čak i u Njemačkoj. Posebice unatrag zadnjih nekoliko godina, kada sve veći broj njemačkih umirovljenika ima manje mirovine nego prethodne generacije. Također, prema projekcijama, taj jaz bi se trebao produbljivati.

Međutim, umjesto da se problem malih mirovina gura pod tepih (kao što je slučaj u Hrvatskoj), Nijemci već rade na potencijalnom rješenju. Prijedlog koji je stigao na adresu njihove Vlade dolazi od uglednog ekonomskog Ifo Instituta iz Münchena.

Više novca za mirovine iz proračuna

njemačke mirovine
Bloger objasnio njemačke mirovine: Evo kako do mirovine od tisuću eura

Predlažu Vladi osnivanje Njemačkog građanskog fonda iz kojeg bi se isplaćivali dodaci na mirovine koje su nedovoljne za podmirivanje osnovnih životnih troškova, piše novac.jutarnji.hr.

Smatraju kako bi Vlada iz proračuna trebala godišnje investirati 0,5 posto nacionalnog BDP-a u novi, zamišljeni fond, koji bi bio neopterećen politikom i pod kontrolom, primjerice, Narodne banke. Naime, zbog uvjeta na tržištu i povijesno niskih kamata, tamošnji fondovi ostvaruju vrlo male prinose i ne zarađuju dovoljno kako bi mirovine rasle.

“Mnogi građani danas teško stvaraju privatno bogatstvo, jer su kamatne stope godinama niske. Istodobno, za mnoge su naknade koje pruža mirovinsko osiguranje jedva dovoljne da im osigura pogodnosti mirovine u starosti. Rješenje za njih bi mogao biti Njemački građanski fond”, kaže predsjednik Ifo Instituta Clemens Fuest.

Njemačka ekonomija to može podnijeti

Je li sve tako bajno u državi Njemačkoj? Umirovljenici na rubu životnog minimuma

Na taj način bi im niske kamate išle u prilog, a budući da uživaju velik ugled kod inozemnih investitora, fond za umirovljenike bi mogle napuniti po izuzetno povoljnim prilikama.

“Vođenje Njemačkog građanskog fonda treba odvojiti od svakodnevne politike i staviti ga pod okrilje, primjerice, Narodne Banke” tvrdi Clemens.

Fond bi ulagao na međunarodnom tržištu kapitala, a budući da se ipak radi o pozamašnoj svoti (0,5 njemačkog BDP-a je ogroman novac), Institut predviđa da bi bio u stanju pomoći umirovljenicima s najnižim mirovinama s čak 16 tisuća eura godišnje.

Njemačka ekonomija bi to mogla podnijeti, napominju iz Ifo Instituta, jer će ove godine javni dug pasti ispod 60 posto BDP-a.

Male mirovine i hitna reakcija: Evo kako bavarski instut želi pomoći umirovljenicima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap