Majka hrabrost: Hrvatska se sjeća Kate Šoljić koja je u ratu izgubila četiri sina

Jasmina Grgurić Zanze
8. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Kata Šoljić simbol je žrtve svih majki čija su djeca stradala u Domovinskom ratu. Preminula je na današnji dan, 8. srpnja 2008. godine. Rođena je 1922. godine u Vukšiću Donjem kod Brčkog. Ratne tragedije obilježile su čitave generacije njezine obitelji.

Kata Šoljić (Snimak zaslona/HRT)

U Drugom svjetskom ratu Kata Šoljić izgubila je brata i tri polubrata koji su strijeljani. Život za slobodu Hrvatske i obranu Vukovara u Domovinskom ratu položila su sva četiri njezina sina – Niko, Ivo, Mijo i Mate Šoljić.

Tragedija se nastavila i dugi niz godina nakon rata. Naime, prošlo je 12 godina sve dok tijelo njezina sina Nike nije posljednje pronađeno u grobnici kod Srijemske Mitrovice. Pronađeno je sasvim slučajno, jer nakon mučenja nije bačeno u masovnu grobnicu, nego u zabačenu i neoznačenu jamu.

Iako je ostala bez sva četiri sina, nije klonula duhom, već je javno pozivala na mir i objašnjavala kako njezini sinovi nisu poginuli uzaludno.

“Othranila sam šestero djece, četiri sina i dvije kćeri. Četiri sina sam dala za Hrvatsku i petog, zeta. Teško mi je, išla sam tamo često” – posvjedočila je za života za HRT Kata Šoljić.

Za osobite zasluge u promicanju moralnih i društvenih vrijednosti odlikovao ju je pokojni predsjednik Franjo Tuđman. Od Udruge branitelja invalida i udovica domovinskog rata primila je nagradu Junakinje Domovinskog rata.

Mediji su Katu Šoljić zbog velike obiteljske tragedije, uslijed koje se više nego hrabro držala, prozvali “majka hrabrost“.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap