Maestro Miroslav Miletić napustio nas u 93. godini

Jasmina Grgurić Zanze
4. siječnja 2018.
Novosti
A- A+

S prvim danima Nove godine sa 92 godine napustio nas je hrvatski skladatelj Miroslav Miletić, violinist i glazbeni pedagog te osnivač zagrebačkog gudačkog kvarteta Pro Arte koji je tijekom 1970-ih bio jedan od deset naboljih u svijetu.

Hrvatski skladatelj Miroslav Miletić ostavio je neizbrisiv trag

Miroslav Miletić otišao je u 93. godini života kao jedan od najizvođenijih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća, a koji je doživio sudbinu mnogih domaćih velikana, da je popularniji u inozemstvu, nego vlastitoj domovini. Ipak, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja među kojima je i Porin za životno djelo te Vjesnikova nagrada za glazbu Josip Štolcer Slavenski, a njegov rad nagrađen je i Zlatnom medaljom u Vercelliju, Zlatnim lavom u Veneciji za glazbu u filmu Piko, a osvojio je i nagradu Zaklade Gaudeamus. Bio je i član Hrvatskog društva skladatelja.

Od 1946. godine vodio je Zagrebačku filharmoniju i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, a kao predavač viole do 1982. godine radio u zagrebačkoj Glazbenoj školi “Pavao Markovac”. Njegovom inicijativom u rodnom Sisku održavali su se „Dani glazbe Miroslava Miletića“ od 2001. godine s naglaskom na suvremenu glazbu i mlade izvođače. Miletić je prvi hrvatski autor koncerta za gitaru i orkestar.

Miroslav Miletić rodio se 22. kolovoza 1925. godine u Sisku. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je violinu 1953. godine. Komornu glazbu završio je kod profesora Antonia Janigroa, a privatni studij kompozicije pohađao je u Zagrebu, Salzburgu, Hilversumu i Darmstadtu. U Pragu se usavršavao za violu i skladanje. S gudačkim kvartetom Pro Arte, kojeg je utemeljio 1960. godine, profilirao je suvremenu glazbu hrvatskih autora te održao brojne koncerte u zemljama Europe, Amerike, Afrike i bivšeg Sovjetskog Saveza, promičući dostignuća hrvatske komorne glazbe.

Iznimno je vješto usklađivao suvremene i avangardne note s folklornim izričajem. Neka od njegovih djela su Glasovirski koncert “Stilske vježbe”, skladba “Danza per violino solo”, “Folklorne kasacije”, Sonata za violu i glasovir, Sonatina za violinu i gitaru i Suita za gitaru.

Copy link
Powered by Social Snap