Lovrinović: Naše mirovine drže stranci, Hrvatska je financijski okupirana

Jasmina Grgurić Zanze
3. travnja 2019.
Novosti
A- A+

“Mirovinski fondovi su postali druga najveća financijska moć u ovoj zemlji. Oni će za dvije godine imati više imovine nego što će državni proračun imati prihoda. Od drugog mirovinskog stupa zarađuju samo menadžeri mirovinskih fondova”

Ivan Lovrinović Snimak zaslona/HRT

Ivan Lovrinović, predsjednik stranke “Promijenimo Hrvatsku” gostovao je u HRT-ovoj emisiji ‘Oporbeni zarez’ u kojoj je govorio o Uljaniku, Agrokoru, Hrvatskoj narodnoj banci, euru, a dotaknuo se i pitanja mirovina.

Saborski zastupnik nekoliko je puta ponovio da je Hrvatska financijski okupirana zemlja.

“Mirovinski fondovi su postali druga najveća financijska moć u ovoj zemlji. Oni će za dvije godine imati više imovine nego što će državni proračun imati prihoda. Od drugog mirovinskog stupa zarađuju samo menadžeri mirovinskih fondova, a sva četiri mirovinska fonda su u vlasništvu stranih banaka. Oni su od početka 2. mirovinskog stupa zaradili neto oko 8 milijardi kuna” – rekao je za HRT Lovrinović.

Lovrinović: Mirovinski sustav nije stabilan, a isplata mirovina je sve neizvjesnija

Dodao je i da od svih financijskih sredstava u svim financijskim institucijama stranci upravljaju sa 640 milijardi kuna, a domaći vlasnici sa samo 60 milijardi.

“Koga stranci financiraju? Turizam, trgovinu i stanogradnju, a industrija i poljoprivreda svedene su na margine. Hrvatska ne može tako ostvariti bitan rast” – zaključio je Lovrinović.

Navodi kako ‘Borg skupina’ još uvijek drma ovom državom, te da priča o Agrokoru ni izdaleka nije gotova. Ostaje pitanje koncesije nad poljoprivrednim zemljištem i rješavanje pitanja tužbi, a upozorio je na nužnost očuvanja voda.

Pozvao je građane da se odazovu na izbore za Europski parlament pri čemu je svoje simpatije stavio na stranu suca Mislava Kolakušića.

Lovrinović: Naše mirovine drže stranci, Hrvatska je financijski okupirana
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap