Legendarni David Attenborough: Ušli smo u novo geološko doba

Josip Mihaljević
1. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Ako niste čuli za Sira Davida Attenborougha (92), sigurno ste gledali njegove dokumentarne filmove. On je jedan od najpoznatijih svjetskih prirodoslovaca koji proučava život na Zemlji i povijest prirode. Na BBC-u je dokmumentarce počeo snimati početkom 50-ih godina prošloga stoljeća, a prošloga tjedna na Svjetskom ekonomskom forumu zaključio je da smo ušli u novo geološko doba – doba čovjeka.

david attenborough

Foto: Sir David Attenborough na Svjetskom ekonomskom forumu 2019. godine | Youtube screenshot

Prirodoslovac i jedno od zaštitnih lica BBC-a, britanske javne televizije, na Svjetskom ekonomskom forumu upozorio je šefove država da je ljudski utjecaj na planet postao prevelik, piše cnbc.com.

Dosadašnje geološko doba, koje je prema Attenboroughu završilo, zvalo se holocen. Počelo je otprilike prije 12 tisuća godina kada je završilo posljednje ledeno doba. Stručnjaci ga opisuju kao period klimatske stabilnosti koja je dozvolila ljudskoj civilizaciji da se raširi i procvjeta. Taj dugi period povijesti završio je za vrijeme naših života.

“Holocen je prošao. Edenski vrt više ne postoji. Promijenili smo svijet toliko da su znanstvenici sigurni da smo u novom geološkom dobu: Antropocenu – dobu ljudi”, rekao je poznati znanstvenik u Davosu.

Na forumu ga je intervjuirao ni više, ni manje nego princ Ujedinjenog Kraljevstva William. Attenborough je ustvrdio kako je ljudska rasa sada toliko brojna, toliko moćna i toliko prodorna; ali da smo i razvili mehanizme za uništenje koji su preozbiljni i zastrašujući.

Prošle godine u listopadu, vodeća svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) obavijestili su kako je između 1970. i 2014. godine čak 60 posto svih životinja s kralježnicom (ribe, ptice, vodozemci, reptili i sisavci) izumrlo zahvaljujući ljudskoj aktivnosti. 

Attenborough se prisjetio 50-ih godina prošloga stoljeća kada je počeo raditi:

“Ideja da bi ljudska bića mogla istrijebiti jednu čitavu vrstu se tada činila kao izuzetan dodađaj”, rekao je.

Okupljenim državnicima, među kojima je bio i naš premijer Andrej Plenković, Attenborough je poslao žestoku poruku. Ustvrdio je kako svjetski lideri nisu napravili ništa po pitanju prijetnji našem okološu jer većina ljudi živi u gradovima, a samim time je veza između prirodnog i urbanog svijeta sve više izgubljena.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap