Lažnim statusom ratnog invalida uzeo 1,6 milijuna kuna mirovine koja mu ne pripada

Jasmina Grgurić Zanze
7. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici pokrenulo je istragu protiv još jednog lažnog invalida rata, a koji je na prevaru došao do invalidske mirovine. Ovom 49-godišnjaku netko je izdao lažnu medicinsku dokumentaciju prema kojoj ima stopostotnu invalidnost kao posljedicu ozljeđivanja u Domovinskom ratu, iako nije zadobio nikakve ozljede!

Ilustracija (Pixabay)

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici donijelo je 31. prosinca 2020. rješenje o provođenju istrage protiv 49-godišnjaka zbog sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare na način da je protuzakonito ostvario pravo na braniteljsku invalidsku mirovinu.

Lažni branitelj: Prijevarom stekao na stotine tisuća kuna mirovine i invalidnine

“Postoji osnovana sumnja da je 49-godišnjak od siječnja 1996. do  rujna 2020. u Koprivnici i Zagrebu, ishodio da mu se izda nalaz i mišljenje Invalidske komisije nadležnog fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika Hrvatske, prema kojem mu je kao hrvatskom branitelju utvrđena sto postotna invalidnost kao posljedica tjelesnog ozljeđivanja tijekom sudjelovanja u Domovinskom ratu, iako to nije bila istina jer u Domovinskom ratu nije zadobio nikakve ozljede i kod njega ne postoji invalidnost uzrokovana tjelesnim ozljeđivanjem” – izvijestilo je ovih dana Državno odvjetništvo.

Osnovano se sumnja da je na temelju takvog neistinitog nalaza i mišljenja podnio tom fondu mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika zahtjev za ostvarivanje invalidske mirovine, neistinito prikazujući da ispunjava sve uvjete za ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu, u što su mu službene osobe fonda povjerovale, tako mu je kao vojnom osiguraniku priznato pravo na invalidsku mirovinu koja mu je isplaćivana do rujna 2020. godine.

Na opisani način je stekao protupravnu imovinsku korist u vidu nepripadno isplaćenih iznosa invalidske mirovine od ukupno više od 1.600.000,00 kuna.

To znači da je lažnu dokumentaciju pribavio kada su mu bile samo 24 godine, a otad je do danas kroz 24 godine primio 288 mirovina po 5.555 kuna.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap