Lažna Amerikanka zavela Dubrovčana pa mu “izmuzla” 10 tisuća eura preko Facebooka!

Jasmina Grgurić Zanze
11. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Traženje ljubavi preko društvenih mreža može biti i te kako opasno. Svima su nam poznati slučajevi lažnih američkih vojnika koji zavode umirovljenice koje im na koncu pristaju uplatiti vrtoglave svote novca. No, ovoga puta na lažna obećanja “Amerikanke” u Siriji nasjeo je 57-godišnji Dubrovčanin što ga je i te kako koštalo!

Photo: Unsplash

Preko Facebooka 57-godišnjem Dubrovčaninu javila se Amerikanka koja mu je rekla da se nalazi u Siriji s ocem koji je tamo vojno angažiran.

Komunikacija se uskoro intenzivirala i postala romantična, nakon čega je žena najavila dolazak u Hrvatsku kako bi ozakonili svoju vezu. Uskoro je javila da joj je otac u ratu smrtno stradao i ostavio novčani iznos od 200 tisuća dolara koje ona želi donijeti u Hrvatsku i staviti na račun 57-godišnjaka, na što je on pristao.

vojnik
Žena (58) mislila da se dopisuje s američkim vojnikom, prevarena za 17.500 eura

Nakon toga prebacuje komunikaciju na navodnog agenta koji će donijeti novac u Hrvatsku, a koji od 57-godišnjaka u dva navrata traži uplatu novca za carinske pristojbe kako bi uspješno unio novac u zemlju, na što 57-godišnjak pristaje i u dva navrata uplaćuje ukupno 4.650,00 eura. Kada je od njega zatraženo da i treći put uplati novac u istu svrhu, oštećeni muškarac je shvatio da je prevaren nakon čega je Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj prijavio cijeli slučaj.

“Navedeni slučaj je samo jedan od primjera sve češćih internet prijevara kojima svjedočimo u posljednje vrijeme, stoga još jednom želimo upozoriti građane da kibernetički kriminalci koriste vrlo profinjene trikove i obećanja kako bi od vas izvukli novac ili vrijedne informacijske podatke. Taktike koje pri tom koriste su sve inovativnije i jako ih je teško otkriti. Od pretvaranja da su voditelji vaše organizacije do toga da su zainteresirani za romantičnu vezu ili da preko njih možete stvariti laku zaradu.

Stoga budite sumnjičavi prema svima onima koji od vas traže novac ili bankovne podatke” – poručuju iz policije.

 

Lažna Amerikanka zavela Dubrovčana pa mu “izmuzla” 10 tisuća eura preko Facebooka!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap