Krumpirova zlatica je neprijatelj mnogih vrtova, a evo kako je se jednostavno možete riješiti

Ana Kanazir
23. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Krumpirova zlatica je vrlo izdržljiva i proždrljiva, a ima je u više različitih perioda tijekom godine. Najčešće napada krumpir, ali jednako tako se hrani rajčicama, patlidžanima i nekim ukrasnim biljkama. Iako ih se teško riješiti, dobra je vijest da je to ipak moguće i to s pomoću kore krumpira.

Krumpirova zlatica na lišću

Krumpirova zlatica | Foto: Pixabay, zdenet

Krumpirova zlatica mnogima radi probleme u vrtu jer jede krumpir, ali i drugo povrće i biljke. Brzo se razmnožava i izuzetno je štetna, ali postoji način kako je se možete riješiti.

Hranidbeni lanac kukaca – jesu li zbilja svi štetnici potpuno štetni?

U vrtu je u proljeće i ljeto puno nametnika, a jedan od njih je i krumpirova zlatica. Prezimljava u zemlju, a prve bube se pojavljuje u travnju i svibnju. Napadaju najviše krumpir, nakon čega nastaju bolesti ovog povrća. Jednako tako, hrane se i rajčicama i patlidžanima koji se nalaze u blizini krumpira. Mogu uništiti i brojne ukrasne biljke, što će znatno utjecati na sam izgled vrta.

Iako nanosi puno štete, dobra je vijest da postoje načini kako se možete riješiti krumpirove zlatice. Za jedan od njih vam treba kora krumpira. Tako se odmah nakon sadnje krumpira treba staviti u čašu od jogurta tek oguljenu koru krumpira koja će činiti jednu trećinu čaše. Ove čaše se onda zakopaju između redova posađenog krumpira, a rub čaše mora biti u razini tla. Nakon nekoliko dana se iz čaša trebaju pokupiti zlatice koje su u njih upale. Kad se kora u čaši posuši, potrebno ju je zamijeniti novom korom. Uz to, zlatice će otjerati i biljke poput hrena, kamilice i graha, a ne vole ni miris bora, kako savjetuje agroklub.com.

Osim toga, ako imate malo krumpira u svojem vrtu, zlatice možete skupljati i uklanjati rukama. Dobro je znati i kako su ovim kukcima najveći neprijatelji smrdljivi martini i bubamare, o čemu smo pisali i ovdje. 

Copy link
Powered by Social Snap