Pojavile su se obojene novčanice: ‘Ako vam je netko da, nemojte ju zaprimiti’

Luka Kalac
9. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Krivotvorene novčanice i kovanice sve su češća pojava u Europskoj uniji, ali u Hrvatskoj. Trenutno se radi o obojenim novčanicama eura. Direktorica Direkcije nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja, analizu novčanica i analizu kovanog novca Petra Poldrugač rekla je da ovakve novčanice ne biste trebali ni zaprimiti. Ako ih slučajno imate kod sebe, odnesite ih u banku ili na policiju.

novčanice eura u različitim apoenima

Novčanice eura | Foto: mirovina.hr

Sve češće se pojavljuju medijski napisi o krivotvorenim kovanicama i novčanicama eura, o čemu smo i mi pisali ovdje. Posljednjih dana u Hrvatskoj su se pojavile obojene novčanice. Imajte na umu kako ih nikada ne trebate zaprimiti.

Obojene novčanice treba odnijeti u banku ili u policiju

O prepoznavanju krivotvorenih, odnosno obojenih novčanica ili kovanica, ali i o tome što poduzeti u tom slučaju, pojasnila je Petra Poldrugač, direktorica Direkcije nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja, analizu novčanica i analizu kovanog novca.

– Obojenje novčanica EKZ zaštitom se događa u slučaju da se dogodi neka pljačka bankomata, on je zaštićen elektrokemijskom zaštitom, onda se novčanice automatski obojaju, boje su najčešće zelena, ali ima crvenih i drugih boja. Važno je napomenuti javnosti da takve novčanice ne zaprimaju. Ako vam netko da takvu novčanicu koja je obojena, nemojte ju zaprimiti. Ako slučajno dođe u vaše ruke, odmah ju odnesite u nadležnu policijsku postaju ili u banku koja će proslijediti nama na analizu, rekla je Petra Poldrugač za vijesti.hrt.hr.

Krivotvorene kovanice eura šire se Europom: Evo kako možete prepoznati imate li lažan novac

‘Novčanice se uvijek šalju u HNB na analizu’

U nastavku je direktorica Direkcije nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja otkrila kako prepoznati obojene, odnosno krivotvorene novčanice.

– Ako primijetite da je novčanica obojena, nemojte ju nikada zaprimiti jer ćete teško prepoznati je li riječ o elektrokemijskoj zaštiti ili je riječ o nekom drugom obojenju kao kad ste ju stavili u džep ili veš mašinu. Novčanice se uvijek šalju u HNB na analizu, a ako dođete u banku s manje oštećenom novčanicom koja ima neku rupicu ili je poderana ili ima grafit na sebi, onda će vam zaposlenici zamijeniti za isti apoen za važeću novčanicu koja je dobra, zaključila je Petra Poldrugač za vijesti.hrt.hr.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap