Krešimir Sever: “Želimo otvoriti nove teme, mirovine po posebnim propisima i drugi stup”

Josip Mihaljević
11. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Predsjednig Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever gostovao je jutros u N1 emisiji ‘Novi dan’. Ustrajat će na referendumu, a s Vladom sindikati neće pregovarati jer je vrijeme za to odavno prošlo.

Krešimir Sever Snimak zaslona/HRT

Krešimir Sever je jutros u emisiji Novi dan N1 televizije komentirao najnoviju situaciju s Referendumskom inicijativom ’67 je previše’. To se dogodilo nešto prije priopćenja same inicijative, koja je otkrila da su za raspisivanje referenduma prikupili 748.624 potpisa, dvostruko više no što je potrebno.

Potpise će predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću predati u četvrtak u 11:30 sati:

“Mi cijelo vrijeme govorimo da smo dovedeni pred gotov čin. Nije se ozbiljno pregovaralo. Dobili smo gotova rješenja. Kad je bilo vrijeme za razgovor, nas su odbili. Dan prije izglasavanja zakona bili smo i u klubu HDZ-a i predlagali smo im treće čitanje i rekli su nam da je to kasno. Nama nije preostalo ništa drugo nego da idemo po potpise. 700 tisuća prikupljenih potpisa  je zalog da se referendum mora održati”, rekao je Sever.

Što se tiče samog postupka, Sever je kazao kako će zajednička komisija otvoriti kutije, pregledati potpisne liste koje sadrže potpise i vidjeti odgovara li brojka upisnih knjiga onome što se nalazi u 65 kutija. Očekuje kako će Sabor zatražiti provjeru potpisa, a budući da je potpisa puno – najizgledniji scenarij je provjera slučajnim odabirom.

“Mi smo dva puta provjerili. Ukoliko se ide na Ustavni sud, oni imaju 30 dana za odluku. Mudra vlast treba znati pročitati znakove vremena”, kazao je Sever.

Sever je na valu uspjeha otišao korak dalje, kazavši kako žele otvoriti i neke druge teme i probleme mirovinskog sustava:

“Mi želimo otvoriti i neke druge teme: mirovine po posebnim propisima, drugi stup. Zbog neodvijanja socijalnog dijaloga zatražili smo prvo ostavku ministra Marka Pavića… To je pitanje njegova morala i etičnosti. U ovom trenutku vrlo je jasno ovdje nema mjesta taštini, nema ni premijer, ni ministar ni sindikati”, kazao je.

Još jednom je ponovio kako nema govora o pregovorima s Vladom jer su se građani vrlo jasno opredijelili za referendum.

“Mi to moramo izvršiti. Ljudi su nam govorili da sad oočekuju da ne idemo nimalo ispod referenduma. Čak se u ovim izborima pokazalo nezadovoljstvo vladajućima. Prihvaćanje referenduma bi bilo poruka vladajućih da se trude služiti narodu i da se ne postavlju iznad naroda. Mi smo narod pitali, narod je rekao”, zaključio je.