Kraljevski ispraćaj: Sprovod Elizabete II. koštao je vrtoglavih 186,3 milijuna eura

Milan Dalmacija
19. svibnja 2023.
Novosti
A- A+

Nakon krunidbe kralja Charlesa III., poznato je koliko je koštao sprovod njegove majke, kraljice Elizabete II. Ministarstvo financija Ujedinjenog kraljevstva obznanilo je kako je sami posljednji ispraćaj uz sva ceremonijalna događanja tijekom desetodnevnog razdoblja žalosti koštao oko 162 milijuna funti, što je oko 186,3 milijuna eura.

Kraljica Elizabeta (Snimak zaslona/Youtube)

Nedugo nakon krunidbe novog kralja Charlesa III., za koju se procjenjuje da je koštala oko 125 milijuna dolara, vlada Ujedinjenog Kraljevstva je objavila koliki je bio trošak pokopa njegove majke, kraljice Elizabete II. U konačan iznos uračunata su i prigodna događanja tijekom desetodnevnog razdoblja nacionalne žalosti, piše BBC.

Britansko Ministarstvo financija izvijestilo je kako procjena ukupnog troška pokopa kraljice iznos oko 162 milijuna funti (186,3 milijuna eura). Pritom su najveća davanja imali Ministarstvo unutarnjih poslova (74 milijuna funti ili 85,1 milijun eura) te Ministarstvo kulture, medija i sporta (57 milijuna funti ili 65,55 milijuna eura).

Buckinghamska Palača potvrdila detalje sprovoda kraljice Elizabete II. - bit će ispraćena 19. rujna

Dio troškova podmirile su i vlade Sjeverne Irske, Škotske i Walesa, a novac im je refundiran. Ministarstvo financija je također imalo svoj obol u financiranju, pokrivajući troškove, kako tvrdi glavni tajnik ministarstva John Glen, “tamo gdje je trebalo”.

– Prioritet vlade je u to vrijeme bio osigurati da ovi događaji teku glatko i s odgovarajućom razinom dostojanstva, dok je u svakom trenutku osiguravana sigurnost javnosti, poručio je Glen.

Desetodnevna žalost

Podsjetimo, kraljica Elizabeta II. preminula je 8. rujna prošle godine u dobi od 96 godina. Istog je dana započeo desetodnevno razdoblje nacionalne žalosti koje je trajalo do njenog posljednjeg ispraćaja, 19. rujna.

Za to vrijeme lijes s tijelom kraljice bio je jedan dan položen u katedrali Svetog Gilesa u Edinburghu, prije nego li je prebačen u Westminstersku opatiju u Londonu gdje su deseci tisuća ljudi odali počast kraljici. Ožalošćeni su u jednom trenutku stvorili red dug 11 kilometara, zbog čega je policija pokrenula “najveću sigurnosnu operaciju”, kako su sami priznali.

Najveći ceremonijalni događaj

Njen je sprovod, pak, bio najveći ceremonijalni događaj nakon Drugog svjetskog rata do krunidbe Charlesa III. Dužnosnici zemalja diljem svijeta također su se oprostili od Elizabete II. Na ispraćaju u Westminsterskoj opatiji formirana je kongregacija od 2.000 uglednika i članova kraljevske obitelji.

Nakon toga, kraljičino tijelo je prebačeno u Wellington Archa, a potom i do dvorca Windsor u kojem je pokopana. Sve to, ponovit ćemo, koštalo je oko 162 milijuna funti, odnosno 186,3 milijuna eura.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap