Kraj travnja donio crne brojke: Gotovo 10.000 manje zaposlenih nego u ožujku!

Jasmina Grgurić
7. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Nakon velikog udara epidemije na gospodarstvo u ožujku, kriza se nastavila prelijevati na travanj u kojem je bez posla ostalo još gotovo 10.000 radnika. U odnosu na prošlu godinu, zaposlenih je 25.000 manje, prije svega u ugostiteljstvu, turizmu i prerađivačkoj industriji, pokazuju najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Ilustracija: Unsplash

Epidemija se nastavlja odražavati na hrvatsko gospodarstvo kojemu je u travnju zadala jak udarac. Mjesec u kojem su ekonomska kretanja trebala krenuti na bolje, prije svega zbog početka turističke predsezone, bilježi negativna kretanja u odnosu na mjesec ranije, ali i prethodne godine. Tako je prekinut petogodišnji trend pozitivnih stopa rasta.

Zaposlenih 10.000 manje nego u ožujku

Broj osiguranika na kraju travnja spustio se na 1.520.590 osoba, što je za 9.315 osoba ili 0,6% manje nego u ožujku. U veljači smo imali 1.542.328 zaposlenih, dakle oko 22.000 više nego u travnju! Na razini usporedbe s prethodnim mjesecom, najveći pad je u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima te on bilježi tri posto. Do pada je došlo i u prerađivačkoj industriji te trgovini.

“Dvije kategorije koje su u posljednjih 12 mjeseci u prosjeku sudjelovale s najvećim udjelom u ukupnom broju osiguranika zabilježile su mjesečni pad. Među njima su prerađivačka industrija (-1,1%) i trgovina na veliko i na malo (-0,9%) te javna uprava i obrana (-0,5%)” – primjećuju analitičari Raiffeisen banke (RBA) u danas objavljenoj analizi podataka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

starija zena
Ni na nebu ni na zemlji: Nezaposlena (59) mirovinu prisiljena čekati na burzi rada

S druge strane, djelatnosti koje su zabilježile rast na mjesečnoj razini su djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane od 0,7% (s udjelom od 5,5%). Razlog tome je oporavak od ožujka kada je ista kategorija zabilježila snažan pad od 6,4 posto.

Kada se uspoređuje na godišnjoj razini, negativni trendovi još su ozbiljniji. Naime, broj osiguranika na godišnjoj razini po prvi puta je nakon ožujka 2015. manji u odnosu na isti mjesec godine ranije i to za 24.935 osoba ili -0,6% u odnosu na travanj 2019.

Sobara, kuhara i konobara čak 20 posto manje!

Među djelatnostima koje su zabilježile najveće negativne promjene je prije svega kategorija djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane koja je zabilježila negativnu godišnju stopu rasta od čak 19,9% te nakon nje kategorija djelatnosti kućanstava s godišnjim padom od 11,9%. Od ostalih kategorija koje sudjeluju s visokim udjelima, pad su također zabilježile prerađivačka industrija (-2,7%) i trgovina na veliko i na malo (-1,6%) te javna uprava i obrana (-0,6%).

“Unatoč pretkriznim očekivanjima da će početak proljetnih mjeseci i približavanje uskršnjim blagdanima pod utjecajem sezonskih čimbenika obilježiti službeni početak turističke (pred)sezone i time paralelan rast broja osiguranika, pad ukupnog broja osiguranika na mjesečnoj i godišnjoj razini odraz je i potvrda prvih prepreka i poteškoća koje je pandemija koronavirusa donijela na hrvatsko tržište rada. U nadolazećim mjesecima, dosadašnja sezonalna kretanja vezana za pripremu i tijek turističke sezone zasigurno će manje doći do izražaja nego proteklih godina što već potvrđuju brojevi osiguranika pri HZMO-u” – zaključuju analitičari.

 

Kraj travnja donio crne brojke: Gotovo 10.000 manje zaposlenih nego u ožujku!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap