Krah poznate modne kompanije: Novac za mirovine radnika trošili na luksuz

Josip Mihaljević
6. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Osnivači modne marke Ralph&Russo optuženi su za uzimanje milijuna funti iz tvrtke kako bi financirali svoj luksuzni životni stil. Na zapadu je česta praksa da velike tvrtke imaju vlastite fondove za mirovinsku štednju svojih radnika, a vlasnici su posegnuli i u taj izvor.

ralph russo

Foto: Tamara Ralph i Michael Russo | Youtube screenshot

Osnivači modne marke Ralph&Russo optuženi su za uzimanje više milijuna funti iz tvrtke kako bi financirali svoj životni stil, što je dovelo do kolapsa kompanije, piše Telegram.hr.

Na zapadu je česta praksa da veće tvrtke imaju vlastite fondove za mirovine svojih radnika, a vlasnici se nisu libili ugrabiti i iz tog izvora.

Modni brend Ralph&Russo poznat je po tzv. “visokoj modi” za najveće zvijezde, a u probleme su upali u ožujku ove godine. Istražitelji pokušavaju otkriti što se dogodili s 60 milijuna funti koje su investitori upumpali u tvrtku između 2018. i 2020. godine.

24,99 kn
3,32 €
Provjerite ponudu
24,99 kn
3,32 €
prije:
37,99 kn
5,04 €
Provjerite i uštedite

Zewa toaletni papir

Aqua tube, razne vrste, 10 rola
25,99 kn
3,45 €
prije:
39,99 kn
5,31 €
Provjerite i uštedite
29,99 kn
3,98 €
prije:
42,99 kn
5,71 €
Provjerite i uštedite

Podravka grah

Crveni, smeđi ili bijeli
6,49 kn
0,86 €
prije:
9,99 kn
1,33 €
Provjerite i uštedite

Novac radnika trošili na luksuz

Dokumentacija otkriva da su novac kompanije trošili na raskošni životni stil. Michael Russo je optužen da je preko 2,6 milijuna funti potrošio na kockanje, kućne ljubimce i najam za stanove svoje djevojke u Los Angelesu i Londonu.

Oko dva milijuna funti potrošeno je na razne zabave, a kupovali su i skupe automobile. Iza njih je ostao porezni dug od 2,8 milijuna funti.

Tvrtka kao pravna osoba tuži osnivačicu Tamaru Ralph za 20,8 milijuna funti jer nije ispunila dužnost direktorice.

Slavni dvojac vrlo će vjerojatno napustiti brend koji nosi njihovo prezime, ali sama tvrtka će, izgledno, preživjeti jer su uspjeli privući nove investicije.

Dokumenti otkrivaju da je novac za mirovine radnika preusmjeravan, trebao je ići tvrtki Aviva koja bi radnicima kasnije isplatila mirovine, ali nije.

“Korporativne mirovine”

Na zapadu nije čudno da veće tvrtke imaju vlastite mirovinske fondove za svoje radnike. Radi se o pogodnostima i dodatnom poticaju da privuku kvalitetne radnike koji će vrlo vjerojatno primati mirovinu iz više izvora. Primjerice, s običnim poslom štede u nekoj vrsti državne mirovine (poput našeg I. stupa), a korporativna mirovina im dođe nešto kao treći stup mirovinske štednje.

Neki od najpoznatijih privatnih mirovinskih fondova upravo dolazi iz poznatih korporacija poput tehnološkog giganta IBM-a, Forda, britanske telekomunikacijske tvrtke BT, General Motorsa, aviokompanije Boeing i tako dalje.

Iznos takvih mirovina najviše će ovisiti o broju godina koje je radnik proveo u zaposlenju kod te tvrtke i, naravno, plaći koju je tamo primao.

Krah poznate modne kompanije: Novac za mirovine radnika trošili na luksuz
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap