Kovač iznio neugodne brojke: “Hrvatska je od 159 analiziranih zemalja na 150. mjestu”

Josip Mihaljević
14. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Dejan Kovač, bivši kandidat za predsjednika i istraživač na IWH-u Instituta Leibniz objavio je na svom Facebook profilu kratku demografsku analizu u kojoj je u fokusu starost našeg stanovništva. Kaže da smo

dejan kovac

Foto: Dejan Kovač | Youtube screenshot

Hrvatska je od 159 analiziranih zemalja na 150. mjestu po starosti, objavio je na Facebooku ekonomski istraživač na IWH-u Instituta Leibniz Dejan Kovač. U kratkom osvrtu na trenutačnu demografsku sliku Hrvatske, Kovač kaže da smo u proteklim desetljećima propustili ogromnu šansu za ekonomski razvoj i da nemamo šanse povratka na raniji potencijal koji je još postojao prije desetak godina.

“Vlada bi uvodila obvezni vojni rok, a nije im jasno da trebaju graditi umirovljeničke domove… Hrvatska je od 159 analiziranih zemalja 150. po starosti. Starije od nas su samo puno razvijenije zemlje, Njemačka, Italija, Japan, Španjolska…”, napisao je Kovač na Facebooku.

Na fotografiji možemo vidjeti “demografske” piramide koje pokazuju diobu stanovništva po dobi. Poželjno je imati što više djece, a što manje starijih, a Kovaču je kao primjer poslužio Mozambik koji ima klasičnu obrnutu piramidu što se smatra dobrom demografskom slikom. Na desnom stupcu vidimo kako stoji Hrvatska – malo mladih, a puno starih. Pri tomu je prosječna dob u Hrvatskoj oko 43 godine, a najmlađe zemlje svijeta imaju dvostruko manji prosjek.

“Proces demografske tranzicije znači prelazak sa visokih stopa mortaliteta i nataliteta + niskom ekonomskom razvijenosti na niske stope mortaliteta i nataliteta s “višim” ekonomskim razvojem. U zadnjih 30 godina očito je da se kod nas odvio demografski dio, ali ne i ekonomski”, piše Kovač.

Dodatno, Kovač poentira kako uz sve to nemamo šanse da se vratimo na potencijal koji smo imali prije 10 godina jer nam fali ogroman postotak mlade radne snage u državi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap