Korisno je znati: Evo koga trebate obavijestiti ako mijenjate bankovni račun i primate inozemnu mirovinu

Milan Dalmacija
15. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Nakon uvođenja eura, građani koji su imali kunske i eurske bankovne račune sada imaju dva eurska. Stoga ih masovno zatvaraju, no trebali bi znati da to mogu učiniti do 1. ožujka bez naknade. Također, primatelji inozemnih mirovina bi o promjeni broja računa trebali obavijestiti mirovinsko osiguranje zemlje koja im isplaćuje inozemne mirovine.

Ilustracija. Rawpixel

Uvođenje eura je osim promjene valute donijelo i promjene u vođenju bankovnih računa. Tako građani koji su dosad imali kunske i eurske račune, sad imaju dva eurska računa, pa masovno zatvaraju račune.

No, dio banaka ima naknade za zatvaranje računa, pa je mnogima to dodatni trošak. Ipak, kako piše Dnevnik.hr, po uvođenju eura banke ne naplaćuju naknadu za zatvaranje računa. Tako će ostati sve do 1. ožujka, kad će banke ponovno početi naplaćivati zatvaranje računa po regularnim tarifama. Iznimka su jedino PBZ i OTP, koji ne naplaćuju zatvaranje, ali plaćaju vođenje računa, kao i sve druge banke, što će kasnije biti dodatan i nepotreban trošak.

njemacka
Istražili smo: Gotovo 100.000 Hrvata prima njemačke mirovine; evo koliko one iznose i kako do njih

Ovo je posebno važno za korisnike inozemnih mirovina, kojih je u siječnju bilo 183.440. Oni, osim zatvaranja, moraju prijaviti promjenu broja računa inozemnim mirovinskim fondovima koji im isplaćuju mirovine. Stoga često šalju pitanja Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, očekujući pomoć u ovoj birokratskoj proceduri. No, iz HZMO-a poručuju kako se umirovljenici moraju javiti ustanovi koja im isplaćuje inozemnu mirovinu.

– Sve promjene u statusu i činjenice koje utječu na isplatu mirovine korisnici su dužni prijaviti ustanovi ili tijelu koje im mirovinu isplaćuje. Stoga, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obavještava korisnike koji žele promijeniti bankovni račun na koji primaju inozemnu mirovinu da novi broj računa na koji žele isplatu mirovine dostave neposredno inozemnom nositelju osiguranja koji im tu mirovinu isplaćuje, poručuju iz HZMO-a.

Kao što smo naveli ovdje, za isplatu njemačkih mirovina zadužen je područni ured Deutsche Rentenversicherunga Južne Bavarske u Landshutu.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap