Korisnici doma za starije bore se sa stjenicama: “Dolazila je sanitarna, ali od toga nema ništa”

Jelena Ratko
18. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

U domu umirovljenika u Dubrovniku ratuju sa stjenicama – nemetnicima koji se hrane krvlju i stvaraju veliku neugodu. To traje godinama, a nadležni smatraju kako se sa stjenicama može živjeti.

Foto: screenshot YouTube

Dubrovački dom umirovljenika Domus Christi, koji skrbi o 85 korisnika, u zadnje se vrijeme pojavljuje u medijima jer je jedna tamošnja djelatnica prijavila kako su u sobe doselile stjenice, takozvane “krevetne bube” koje se hrane ljudskom krvlju, a skrivaju se u posteljinama, ispod madraca, u ormarima, podovima, tepisima i zavjesama.

Mirjana Raguž, djelatnica doma, tvrdi kako su s problemom suočeni već nekoliko godina , a za to optužuje Upravu doma, Županiju i Zavod za javno zdravstvo.

”Stjenice se već 6 godina tamo nalaze, nije se ništa puno učinilo u tih 6 godina, zadnju godinu se negdje o 10 puta prašilo, ali nije se ništa postiglo. Ja sam noćas radila, dežurala sam noćas i danas idem na bolovanje”, kaže Mirjana Raguž, zaposlenica doma ”Domus Christi” za Dnevnik.hr.

Stjenice su puzeći insekti koji se hrane krvlju ljudi tijekom sna, uzrokuju stres i nervozu, a nakon ugriza na koži se pojavljuju plikovi, slični onima nakon uboda komaraca.

”Imam, ali ne tako puno jer se ja s njima borim, koju ja vidim ta ne preživi, ima sitnih, ima većih, u kojoj bude krvi, koja me ugrizla, koja je crna u toj nema. Dolazila je sanitarna, špricala, ali od toga nema ništa”, kazala je Marija, jedna od korisnica doma za Dnevnik.hr.

Foto: screenshot YouTube

”Stjenice je teško uništiti, mi radimo dezinsekciju redovno, ali to je do podne, korisnici se nakon podne vraćaju u sobe, jer ne želi nitko iz svoje sobe. Međutim, to toliko koliko se priča da je, to nije istina, to je prenapuhano”, izjavila je Mirjana Vujnović, ravnateljica doma ”Domus Christi”.

Iz Zavoda za javno zdravstvo u ponedjeljak nije bilo izjava. Gradonačelnik Dubrovnika tvrdi kako nije ni znao za problem, a iz Županije koja je nadležna kažu kako to nije ništa strašno.

”To nije nikakva bolest, to je neugodna situacija koja nas susreće u životu, kao što su komarci, treba ih iskorijeniti, ali se s njima isto može živjeti”, kaže Nikola Dobroslavić, župan dubrovačko neretvanski (HDZ).

Istina je da se ne radi o velikoj opasnosti po korisnike, no ipak, budući da plaćaju za smještaj u domu, trebali bi im biti omogućeni uvjeti za miran život bez nametnika ove vrste. Ravnateljica je poručila kako je sve pod kontrolom i dodala da će problem stjenica biti riješen nakon cjelokupne obnove doma – jer one se nalaze u starim drvenim podovima i stropovima.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap