Korisnici domova pri povratku u dom moraju imati negativan test, ali svejedno idu u karantenu

Josip Mihaljević
2. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

 Na internetskim stranicama Nacionalnog stožera civilne zaštite osvanule su nove preporuke za Grad Zagreb koje je predložio zagrebački Stožer. Provodit će se pojačani nadzor neformalnih okupljanja, a niz novih odluka odnosi se na korisnike domova za starije.

dom za starije ograda

Foto: Mirovina.hr

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Grada Zagreba uvode se nužne epidemiološke mjere koje će vrijediti do kraja ožujka. Mnoštvo njih se odnosi na pravila u domovima za starije.

Puno promjena u domovima za starije, neke su apsurdne

Korisnicima domova omogućava se odlazak u obitelj na vrijeme duže od 5 dana, uz obvezu dostave negativnog nalaza na SARS-CoV-2 te provođenje dodatnih mjera opreza prilikom povratka kod pružatelja usluge (izbjegavanje kontakta s ostalim korisnicima u trajanju od 14 dana i sl.). Dakle, korisnici imaju obavezu dostaviti negativan test na koronavirus, ali svejedno moraju ići u neku vrstu samoizolacije na 14 dana. Poslali smo upit zagrebačkom i nacionalnom Stožeru civilne zaštite, odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Omogućava se izlazak korisnika usluga smještaja u vanjski prostor pružatelje usluga (okućnica, terasa i sl.), moraju nositi maske za lice i održavati distancu od najmanje 1,5 metara s drugim osobama.

Posjete korisnicima su dozvoljene samo u vanjskim prostorima pružatelja usluga, a trajanje posjeta je vremenski ograničeno i organizirano pram unaprijed utvrđenom rasporedu. I korisnici i posjetitelji moraju nositi maske za lice i održavati distancu od najmanje 1,5 metara. Iznimno, posjete korisnicima u unutarnjim prostorijama dopuštene su kada posjet iz objektivnih razloga nije moguće organizirati u vanjskim prostorima (npr. nepokretnim korisnicima) – takvi posjeti su također vremenski ograničeni, moraju se nositi maske i održavati distanca.

Korisnici koji su preboljeli Covid-19 unutar 09 dana od početka bolesti i korisnici kojima je prošlo 14 dana od cijepljenja drugom dozom cjepiva mogu izlaziti izvan prostora pružatelja usluga.

Ugostiteljski objekti koji posluju u prostoru pružatelja usluga, a koji nemaju poseban ulaz u prostor u kojem se pruža ugostiteljska usluga, smije raditi isključivo za korisnike i zaposlenike pružatelja.

Uvodi se i obveza za zakupce prostora kod pružatelja usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi, koje obavljaju neobustavljene djelatnosti, da organiziraju svoj rad na način da se odredi vrijeme kada su usluge dostupne isključivo korisnicima, uz obveznu prethodnu dezinfekciju prostora i opreme.

Pojačava se nadzor neformalnih okupljanja

Preostale epidemiološke mjere nalažu obavezno korištenje maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni ili drugi programi, vjerska ili druga društvena okupljanja, ako nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje 2 metra.

Na svim društvenim i javnim okupljanjima (manifestacije, priredbe, mise, obredi, sportska natjecanja i druga društvena i javna okupljanja) obavezno je pridržavanje epidemioloških mjera te uputa i preporuka HZJZ-a.

Preporuka je da se poveća broj tramvaja i autobusa u javnom gradskom prijevozu u opsegu koji je moguć s obzirom na kapacitete ZET-a.

Preporučuje se i pojačani nadzor neformalnih okupljanja u Gradu Zagrebu.

Organizatori dopuštenih društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata obvezni su kontrolirati provođenje epidemioloških mjera na tim okupljanjima, odnosno prostorima ugostiteljskih objekata.

Odluku koju potpisuje načelnik Stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović možete pogledati OVDJE.

 

Korisnici domova pri povratku u dom moraju imati negativan test, ali svejedno idu u karantenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap