Komplikacije oko reforme obiteljskih mirovina? Aladrović odgodio predstavljanje novog modela

Josip Mihaljević
19. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

U Saboru je danas održano aktualno prijepodne, a ministar rada Josip Aladrović odgovarao je na pitanje o reformi obiteljskih mirovina. Kostur reforme trebali smo saznati još krajem prošle godine, prezentacija je odgođena za siječanj ove godine, ali čini se da su se pojavile nove komplikacije. Ministar najavljuje kako ćemo prijedlog zakona ugledati tek sredinom godine.

aladrovic sabor

Foto: Ministar Josip Aladrović | Youtube screenshot

Ministarstvo rada ove godine planira napraviti reformu modela obiteljskih mirovina. Ministar Josip Aladrović prošle je godine najavio kako će kostur reforme javnosti prezentirati u prosincu 2021. godine, ali to su odlučili odgoditi za siječanj ove godine. Još je desetak dana do kraja mjeseca, a već se čini kako je došlo do ozbiljnih komplikacija i da ćemo prijedlog zakona dobiti tek polovicom godine.

Tijekom saborskog ‘aktualca’, HSU-ov Silvano Hrelja pitao je ministra kada javnost može očekivati nacrt zakona.

“U obiteljskoj mirovini danas imamo oko 220 tisuća umirovljenika. Te su mirovine na prosječnoj razini 2.200 kuna i jedne su od najobezvrjeđenijih mirovina s obzirom na pojedinačne i zajedničke uplate doprinosa u mirovinski sustav. Ja sam svoju podršku Vladi RH vezao uz realizaciju reforme obiteljskih mirovina dvije godine ranije nego što je to bilo planirano.

Da bi projekt obiteljskih mirovina zaživio u predviđenom roku, potrebno je to urediti zakonima. Pitam vas gospodine ministre, kada okvirno građani RH mogu očekivati prijedloge zakona u javnoj raspravi i kada će zakon biti upućen u Sabor?”, pitao je Hrelja.

Aladrović: Model ćemo predstaviti do sredine godine

Ministar je kazao kako obiteljske mirovine u sadašnjem modelu ne polučuju adekvatnost koju očekuju.

par
Dva moguća modela obiteljskog dodatka na mirovinu: Koji će Vlada izabrati?

“Kada govorimo o cjelovitom mirovinskom sustavu, ovo je najznačajnija reforma koju ćemo provesti u sljedećem razdoblju. Mi smo se kao vlada obvezali to učiniti do kraja mandata. Radna skupina vrlo aktivno radi na tom prijedlogu, imamo nekoliko modaliteta koje ćemo odabrati, a oni će našim građanima garantirati porast mirovina. Mi očekujemo da ćemo do sredine ove godine predstaviti prijedlog ovog zakona te da će primjena većih obiteljskih mirovina biti od 1. siječnja 2023. godine”, kazao je Aladrović.

Dakle, prijedlog zakona možemo očekivati sredinom godine. Iz ministrovog odgovora također je jasno kako još uvijek nisu odabrali “modalitet” obiteljskih mirovina, a mi smo na portalu objavili barem dva koja su se pojavila u javnom prostoru.

 

Komplikacije oko reforme obiteljskih mirovina? Aladrović odgodio predstavljanje novog modela
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap