Koliko je korumpirana Hrvatska, a koliko ostale europske zemlje?

Josip Mihaljević
17. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Transparency International redovito objavljuje Corruption Perceptions Index (CPI – indeks korupcije). On ugrubo mjeri koliko je korumpiran javni sektor date zemlje, što znači da zanemaruju korupciju u privatnom sektoru. Na velikoj karti možete pogledati indeks korupcije za svaku europsku zemlju – što je brojka niža, to je zemlja korumpiranija.

Velik problem s korupcijom je to što je ona u najvećem dijelu još uvijek neotkrivena. Zbog toga se indeks korupcije zapravo svodi na percepciju korumpiranosti u javnom sektoru određene zemlje.

Transparency International stoga prikuplja razna istraživanja rađena od strane različitih institucija koje analiziraju korupciju u datom društvu, intervjuirajući lokalne poduzetnike i stručnjake.

U fotografiji gore možete vidjeti rezultate za Europu – brojka od 100 značila bi potpun nedostatak korupcije, dok bi nula značila ogroman stupanj korupcije u svim porama društva.

Iz samog pogleda na fotografiju vidljiva je razlika između minimalno tri različite europske regije. Zapad i sjeverozapad europe su najmanje korumpirani, dok već od Italije prema istoku i jugoistoku vidimo veći stupanj korupcije. Najviše naravno odskaču Rusi i Ukrajinci.

Ako vam je fotografija premala, možete pogledati veću klikom ovdje.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap