Kineskinja zanimljivog imena želi uložiti u oronulu bivšu političku školu u Kumrovcu

Josip Mihaljević
1. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Bivša “Politička škola Josip Broz Tito” u Kumrovcu sagrađena je 1981. godine. Nakon raspada Saveza komunista, zgradu je naslijedilo Ministarstvo unutarnjih poslova i kasnije Ministarstvo obrane. U taj napušteni objekt, koji se ovih dana naziva Hotel “Zagorje”, kineskinja imena Yu želi uložiti oko 20 milijuna eura kako bi napravila turističko-rekreativni centar.

kumrovečka škola

Foto: Hotel “Zagorje” | Youtube screenshot

Bio bi ovo čak peti pokušaj prodaje oronule Titove političke škole, pišu vijesti.rtl.hr. Zgrada je izgrađena 1981. godine u svrhe “političkog obrazovanja”, a u tom svojstvu je korištena sve do raspada Saveza komunista 1990. godine. Nakon osamostaljenja, preuzima ju MUP, a potom i Ministarstvo obrane. Krajem 1991. godine u njoj su bili smješteni prognanici iz Vukovara.

Peti pokušaj prodaje

[FOTO] Pogledajte unutrašnjost 'kumrovečke škole', ima li potencijala za rekreativni turizam?

Sada se zove Hotel ‘Zagorje’, ima oko 8.500 metara kvadratnih. U njemu se nalazi nekoliko većih i manjih dvorana, 145 jednokrevetnih soba, pet kuhinja, ambulantu, sportsku dvoranu i atomsko sklonište. Iznad svega, zgrada je u derutnom stanju.

Trebat će uložiti, procjenjuje se, barem 20 milijuna eura da se objekt pretvori u rekreativni centar koji zadovoljava moderne standarde. Kineska gospodarstvenica Yu, unuka Mao Ce Tungova brata, mogla bi objekt kupiti za 12 milijuna kuna.

“Nadamo se da će ući ne samo u Političku školu, nego da će se ta priča proširiti i na znanstveno studijski centar, bivši spondom ovdje u Kumrovcu, isto tako, tu je još i Titova vila rezidencija Kumrovec i još jedan veliki objekt koji je u državnom vlasništvu, a koji bi ovih dana trebao preći u vlasništvo Općine Kumrovec i stadion Kumrovec”, kazao je načelnik Općine Kumrovec robert Šplajt.

Prije nego što gospođa Yu posjeti objekt, gradske vlasti će ga malo “ušminkati”:

“U ponedjeljak će Komunalno poduzeće Općine Klanjac započet sa čišćenjem nekretnine, od nekadašnjeg danas zapuštenog inventara”, izjavila je pomoćnica ministra državne imovine Ivana Pintar.

Bit će to prvi pokušaj prodaje u posljednih 11 godina, a ukupno ih je prije ovoga bilo četiri, koja nisu realizirana.

Kineskinja zanimljivog imena želi uložiti u oronulu bivšu političku školu u Kumrovcu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap