[KARTA] Pogledajte kakva je situacija s domovima za starije na otocima

Alberta Požgaj
3. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Život u domovima umirovljenika izazovan je kako u urbanim tako i u ruralnim sredinama. No, u manjim mjestima znatno više nedostaje smještajnih kapaciteta, što narušava kvalitetu života starijeg stanovništva. Provjerili smo kakva je situacija na hrvatskim otocima.

Domovi na hrvatskim otocima screenshot: Google Maps

Domovi na hrvatskim otocima screenshot: Google Maps

Samo deset, što javnih što privatnih, domova za starije, uz pripadajuće dislocirane jedinice, nudi usluge smještaja, prehrane i drugih oblika skrbi za starije osobe na hrvatskim otocima.  Od Krka, Ugljana do Visa svoju djelatnost obavlja trenutačno 13 domova za starije, što državnih, što decentraliziranih, što privatnih.

Jedini takav dom u Blatu na Korčuli

Dom za starije i teško bolesne odrasle osobe “Majka Marija Petković” nalazi se u Blatu u unutrašnjosti otoka Korčule i s radom je započeo 2007. godine. Radi se o domu kojem je osnivač Hrvatska te je jedini takav od svih otočkih domova u zemlji. Dom može pružiti smještaj za 49 korisinika što pokretnih što nepokretnih. Isto tako, dom je namijenjen za skrb o starijima osobama, ali i teško bolesnim odraslim osobama, kako navode iz Doma na svojim službenim stranicama.

U domu Mali Kartec na Krku SOS signalizacija

Dom za starije i nemoćne osobe Mali Kartec na Krku djeluje kao decentralizirani dom socijalne skrbi. Primorsko-goranska županija osnovala je Dom 1990. godine. Dom ima kapacitet za 166 korisnika, dok prema godišnjem izvješću resornog Ministarstva objavljenom 2021. godine, trenutačno brine o 155 korisnika.

„Dom ima restoran od 100 mjesta, malu kapelicu, knjižnicu te dnevne boravke i zajedničke prostorije po katovima koje su prilagođene osobama starije životne dobi“, ističu na svojim službenim stranicama Doma.

Isto tako, svaka soba u Domu ima SOS signalizaciju.

U sklopu doma, a zbog povećane potražnje, djeluje i dislocirana jedinica na otoku Rabu koja je s radom započela 2021. godine te može pružiti smještaj za 35 korisnika.

Klimatsko lječilište na Velom Lošinju u domu Marko A.Stuparić

Dom za starije osobe Marko A.Stuparić svoje sjedište ima na Velom Lošinju gdje može pružiti smještaj za 89 korisnika. Uz to, djeluje i dislocirana jedinica na otoku Cresu za 20 korisnika. Iz Doma tvrde kako je upravo otočna pozicija Doma prednost za njihove korisnike.

„Veli Lošinj je smješten na južnoj strani otoka Lošinja i poznato je kao klimatsko lječilište zbog pogodne klime. Dom je okružen zelenilom, blizinom mora, šetnicama i potrebnom infrastrukturom što zadovoljava potrebe i zahtjeve  korisnika“, navode iz Doma.

screenshot: Visit Lošinj

screenshot: Visit Lošinj

Ugljan i Dugi otok mogu smjestiti ukupno 40 korisnika

Kao dio Doma za starije Zadar djeluju dvije podružnice, jedna na otoku Ugljanu u mjestu Preko za 21 korisnika, dok druga djeluje na otoku Dugi otok u mjestu Sali za 20 korisnika. Obje podružnice su relativno nove te skrb za starije nude od 2010. godine. Iz doma ističu i razvoj nove usluge.

„Od 2019. godine se u sklopu podružnice Preko pruža i izvaninstitucijska socijalna usluga pomoći u kući na način da je organizirana dostava obroka potrebitima“, ističu iz Doma za starije Zadar.

I dok Dom za starije Zadar ima podružnice na dva otoka, Dom za starije Split od 2017. godine djeluje na otoku Hvaru u Starom Gradu.

Idealan smještaj za starije u domu na Visu

Dom za starije na otoku Visu djeluje još od 1967. godine te pruža smještaj za ukupno 80 korisnika. No, kako navode iz Doma, ponosni su na dugu tradiciju otoka i brige za njihove starije sugrađane.

„Treba napomenuti da na otoku Visu i gradu Visu postoji kontinuitet skrbi za starije i nemoćne još od davne 1667. Godine (utočište za tzv.“kristove siromahe“, a krajem 19. stoljeća i početkom 20. stoljeća bila je utemeljena neka vrsta ubožnice koja se nalazila u jednoj od utvrda u gradu Visu (austro-ugarska bitnica „Batarija“). Glede navedenog treba naglasiti kontinuitet rada socijalne skrbi i brige za starije i nemoćne osobe koji egzistira već stoljećima na jednom od najudaljenijih naseljenih  otoka Hrvatske“, ističu na svojim službenim stranicama iz Doma za starije Vis.

Isto tako, iz Doma ističu kako njihov položaj nije mana, dapače.

„Blaga mediteranska klima i hrana,te miran ritam života na otoku idealni su uvjeti za boravak nemoćnih i starijih osoba u našem Domu“, zaključuju iz Doma na Visu.

screenshot: Grad Vis

screenshot: Grad Vis

Korčula otok s najviše domova

Na Korčuli ukupno djeluju tri doma za starije. Naime, jedan već spomenuti u Blatu kojem  je osnivač država te dva decentralizirana čiji osnivač je Splitsko-dalmatinska županija.

Jedan decentralizirani dom se nalazi u Veloj Luci, dok drugi u gradu Korčuli. Prema godišnjem izvješću nadležnog Ministarstva objavljenog 2021., u Veloj Luci se smjestilo 63 korisnika, dok u gradu Korčuli 40 korisnika.

Privatni domovi u Bolu na Braču i Korniću na Krku

Što se tiče privatnih domova na otocima, jedan se nalazi na otoku Braču, a drugi na Krku. Iako se može pronaći malo informacija o ta dva doma, poznato je da se jedan nalazi u Bolu na Braču, dok se drugi nalazu u mjestu Kornić na otoku Krku.

„Analiza prikupljenih rezultata potvrdila je da, bez obzira na geografski smještaj, veličinu otoka, brojnost njegova stanovništva ili kvalitetu povezanosti s kopnom, stari otočani na sličan način procjenjuju prednosti i nedostatke otočnoga života, odnosno kvalitetu života u cjelini te ne ostavljaju dojam nesretnih ljudi“, zaključuje u svojoj knjizi znanstvenica Sonja Podgorelec s Instituta za migracije i narodnosti.

[KARTA] Pogledajte kakva je situacija s domovima za starije na otocima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap