Kako se u Njemačkoj štedi po zimi: Grijanje na peć, smanjene temperature i putovanje

Ana Kanazir
25. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Grijanje na drva je još jedan način grijanja kojim se mogu izbjeći skupi računi za plin, a upravo je to odabrao jedan umirovljeni bračni par Möller u Münchenu. Oni su odlučili ugraditi peć na drva kako bi uštedjeli na plinu na kojeg su do sada trošili oko 800 eura. Osim toga, najavili su kako će na tri tjedna otputovati na Tajland kako bi dodatno uštedjeli, a imaju i još neke planove.

Ilustracija: Unsplash

Iako su cijene svih energenata poskupjele, poskupio je i ogrjevni materijal, ali se u Njemačkoj svejedno bilježi porast kupovine peći na drva. Točnije, prema podacima njemačke Federalne agencije za zaštitu okoliša ove zime će u toj zemlji gorjeti više od 11 milijuna peći na drva.

Tečaj €/kn: 7,53450

Snalaze se kako znaju

Bračni par Möller je ove godine odlučio uštedjeti na grijanju, a to će provoditi pomoću nekoliko metoda. Prije svega su kupili peć na drva, a bitno su i smanjili potrošnju. Tako su smanjili temperaturu u kući na 19 stupnjeva Celzijusa, a temperaturu vode su smanjili na 45 stupnjeva, dok će po potrebi grijanje navečer potpuno ugasiti, rekli su za Euronews.

Osim toga, ovi umirovljenici su došli na ideju o putovanju u toplije krajeve.

– Odlučili smo otputovati na Tajland na tri tjedna pa u tom periodu nećemo uopće grijati dom. I s ta tri tjedna na Tajlandu na kraju ćemo uštedjeti, izjavili su.

grijanje
Poskupio je ogrjevni materijal, evo po kojoj se cijeni može pronaći u trgovinama i u oglasniku

Cijene u Njemačkoj

Kako se navodi, kubik drva za grijanje u Njemačkoj dođe 150 eura, odnosno više od 1.100 kuna, dok Središnje udruženje za sanitarije, grijaća tijela i klimatizaciju u Sankt Augustinu otkriva kako se u Njemačkoj 2.000 tvrtki bavi proizvodnjom peći, a kako je interes građana toliki da se ispred prodavaonica stvaraju redovi, pri čemu se na kamin čeka od sedam mjeseci do godinu dana. U Hrvatskoj se cijene drva kreću od 200 do 400 kuna, a više o cijenama ogrjevnog materijala smo pisali ovdje. 

Kako se u Njemačkoj štedi po zimi: Grijanje na peć, smanjene temperature i putovanje
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap