Kako ostvariti pravo na privremenu invalidsku mirovinu?

Jasmina Grgurić Zanze
19. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Gospodarska kriza izazvana koronavirusom ugrozila je brojna radna mjesta. Mnogi su bez posla ostali ili bili na čekanju bez plaće u djelatnostima koje su tijekom karantene bile zatvorene. No, posljedice su najviše osjetili oni siromašni, bolesni, s najnižim prihodima… Među njima je i 54-godišnji N. O. koji je nakon ozljede na radu i bolovanja prošao profesionalnu rehabilitaciju i osposobio se za drugi posao. No, posla nema zbog epidemije pa razmišlja o odlasku u mirovinu.

slomljen kuk

Foto: Ilustracija | Pixabay

Što kada je osoba s invaliditetom i dalje spremna raditi u svojim 50-im godinama, ali posao ne može naći zbog fizičkih ograničenja i gospodarske krize, iako se nakon ozljede na radu i bolovanja te profesionalne rehabilitacije osposobila za posao koji odgovara njezinom stanju? Odlazak u privremenu invalidsku mirovinu jedna je od mogućnosti, ali pod određenim uvjetima.

“Bio sam zaposlen, no nakon ozljede na radu godinu dana proveo sam na bolovanju. Trenutno ne radim, prošao sam profesionalnu rehabilitaciju i osposobio se za posao koji odgovara mojem stanju.

S obzirom na moj invaliditet i činjenicu da ću teško naći posao dok traje ova korona, postoji li mogućnost da ostvarim pravo na privremenu invalidsku mirovinu?” – pitao je redakciju In Portala 54-godišnji N.O.

Odgovor je da može, ali pritom treba ispunjavati dosta složene uvjete, odnosno biti bez posla još godinama.

Što je najniža mirovina? Prima je svaki četvrti umirovljenik, a iznosi 1.675 kuna u prosjeku

“Invalid rada koji se profesionalnom rehabilitacijom osposobio za rad za druge poslove, a nakon završene rehabilitacije je dugotrajno bio nezaposlen, ima pravo na privremenu invalidsku mirovinu prema sljedećim uvjetima: da je nezaposlenost trajala najmanje pet godina nakon završetka rehabilitacije, da je nezaposlenost trajala do 58. godine života, da je bez odgađanja prihvaćena ponuda o radu, odnosno da nije odbijen ponuđeni posao od tijela nadležnog za zapošljavanje.

Pravo na privremenu invalidsku mirovinu ima i invalid rada koji je nakon završene rehabilitacije nastavio raditi, ali je naknadno ostao bez posla.

Razdoblje povremenog rada u ukupnom trajanju od šest mjeseci ne smatra se prekidom nezaposlenosti u vezi s ostvarivanjem prava na privremenu invalidsku mirovinu” – odgovor je portala za osobe s invaliditetom.

Osoba u invalidskim kolicima drži ruku na kotaču
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap