Kako bi vidjeli roditelje u domu za starije djeca angažirala dizalicu: “Tata ne može ustati”

Josip Mihaljević
19. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Sabor će sutra raspraviti o izvješćima pučke pravobraniteljice za 2018., 2019. i 2020. godinu. Izvješća pučke pravobraniteljice uvijek imaju poseban fokus na probleme starijih građana, ali nađe se unutra i predivnih priča poput ove.

ilustracija

Ilustracija: Youtube screenshot

Na dnevnom redu sabora sutra se nalaze Izvješća pučke pravobraniteljice za 2018., 2019. i 2020. godinu. Umirovljenici su jedna od najugroženijih skupina u društvu pa se tako često spominju u sva tri izvješća – nerazmjerno su pogođeni pandemijom covida-19, diskriminirani su temeljem dobi, socijalna sigurnost je za mnoge nedostižna iluzija, a brojni stariji građani u Ured pučke pravobraniteljice javljaju stanje na terenu.

“Niski iznosi mirovina, jedva dovoljni za preživljavanje, samo su djelomično odraz ekonomske situacije, no govore i o odnosu društva prema starijima, radi čega je potrebno inzistirati na politikama koje će sve većem broju starijih osigurati dostojanstven život”, navodi se u Izvješću za 2020. godinu.

Jedna lijepa priča

Izvješće za 2020. godinu posebno tematizira odnos države prema korisnicima domova za starije, pogotovo onih koji su osjetili da su im oteta ljudska prava. Podsjećamo, radi se o populaciji koja je većinu prošle godine provela “pod ključem”.

Izvješće pak navodi i jednu lijepu priču, u kojoj su dvije sestre angažirale zglobnu dizalicu kako bi nakratko mogli vidjeti roditelje.

Novo izvješće: Svaka druga starija osoba koji živi sama je siromašna

“Sestra i ja svaki dan dođemo pod prozor sobe roditelja na trećem katu i mašemo mami koja može ustati na trenutak i doći hodalicom do prozora. Tata to ne može vidjeti iz ležeće pozicije, zato smo 26. lipnja iznajmile zglobnu dizalicu koja nas je podigla na 11 metara visine. Nažalost se košara nije mogla približiti prozoru sobe, ali smo s udaljenosti od otprilike 4 metra ipak vidjele tatu i on nas.

Najvjerojatnije zadnji put.

Poduzeće koje nam je omogućilo 10 minuta mahanja tati na visini prozora, dizalicu nije naplatilo iz humanitarnih razloga. Osoblje nam je pljeskalo, pokazivalo palčeve, slučajni prolaznici pustili suzu. Hrvatska je puna plemenitih ljudi koje boli i tuđa bol, koji su spremni pomoći drugima, samo se uprava doma u strahu od odgovornosti za eventualni prodor virusa skriva iza pravila “odozgo” isključujući pri tom vlastiti razum, osjećaje i odgovornost za dobrobit svojih štićenika.

Šokantan podatak da su poslali na nas policiju za remećenje javnog reda i mira. Policija je pokazala razumijevanje za našu akciju iz izjavu “najvažnije je da vas je otac vidio”.”, navodi se u Izvješću za 2020. godinu.

No, ovakve su priče u izvješću u teškoj manjini, a sutra u Saboru ćemo vrlo vjerojatno slušati drugu stranu priče.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap